Ограничаване на извънредния труд срещу отпадане на забраната за извънреден

...
Ограничаване на извънредния труд срещу отпадане на забраната за извънреден
Коментари Харесай

За и против извънредния труд

Ограничаване на изключителния труд против отпадане на възбраната за ексклузивен труд Ограничаване на изключителния труд против отпадане на възбраната за ексклузивен труд - тези оферти на КТ " Подкрепа " и на Българската стопанска камара ще се сблъскат в търсене на поддръжка от ръководещите през идващите месеци, в които ще се приготвят ремонти в Кодекса на труда.
 
До решението за основаване на работни групи, които да предложат промени в законодателството, се стигна след настояването на бизнеса за напълно нов Кодекс на труда.
 
Сегашният документ е основан през 1987 -ма година, само че макар желанието на работодателите няма да бъде заменен с нов. Социалното министерство също има оферти за промени в трудовото законодателство, които ще бъдат разисквани с бизнеса и синдикатите през февруари, а до края на март би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание. За останалите оферти период няма.
 
От Стопанската камара оферират да отпадне възбраната за полагане на ексклузивен труд , която сега планува изключения, в които този труд е разрешен, както и да се усили годишният брой на позволените часове за ексклузивен труд.
 
„ В момента това са 150 часа, ние предлагаме 350 часа, по този начин както, да речем, в една Словакия “, изясни заместник-председателят на камарата Димитър Бранков .-->
 
За ограничение на часовете ексклузивен труд посредством лимитиране на сумираното пресмятане на работното време , когато човек работи на смени, ще упорстват от КТ " Подкрепа ". Към момента работодателите могат да ползват сумираното пресмятане за интервал от 6 месеца, а европейска инструкция планува ограничението му до 4 месеца. От „ Подкрепа “ не са съгласни и с предлагането на общественото министерство - срокът от 4 месеца да може да се усилва на 12 месеца, след договаряния сред работодатели и синдикати. Финансовият специалист Ваня Григорова изясни за какво:
 
„ Ако в едно дружество няма синдикална конструкция, а работодателят желае да усили сумираното работно време, той си основава профсъюз, това са по този начин наречените управителен синдикати, договаря си с него и по този начин ползва всички условия, които желае да важат в неговото дружество. “
 
Друго предложение на Стопанската камара , което среща съпротивата на синдикатите, е въвеждането на по този начин наречения трудов контракт с нулеви часове, който съгласно Димитър Бранков е съвременна и гъвкава форма на претовареност, комфортна за студенти, майки с дребни деца, пенсионери и стопански неактивни хора. Принципът му планува, че при уговорени условия на труд и възнаграждение служащият отива на работа единствено, когато работодателят го повика.
 
„ Обикновено става дума за конкретизирам времеви откъслек в границите на денонощието или седмицата, т.е. според от съществуването на поръчки, в случай че става дума за произвеждане на компания или снабдител на услуги, съответният служащ е уведомяван, или с негово единодушие, поема своите отговорности по трудовия контракт “, съобщи Бранков.
 
Според Ваня Григорова този нов тип контракт, публикуван най-вече във Англия и подложен на критика в доста от държавите-членки, планува нулева обезпечена претовареност при нулево обезпечено възнаграждение.

„ Един шеф резервира един служащ и сега, в който му се обади той би трябвало да бъде подготвен и да отиде на работа, което от една страна не подсигурява изработването на задоволително приходи за живот през месеца на работещия и неговото семейство, въпреки това не му разрешава даже да си потърси друга работа, с която да може да може да компенсира тази липса на претовареност от сякаш главния му шеф, “ изясни Григорова.
 
През идващите месеци Стопанската камара ще сложи още веднъж на спор предлагането си за отпадане на опцията да се употребява платеният годишен отпуск, насъбран за интервала на майчинството, а от КТ " Подкрепа " ще изискат понижаване на оптималния месечен брой часове нощен труд - от 35 на 21.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР