Ограничава се строежът на сгради, по-високи от допустимото във вилните

...
Ограничава се строежът на сгради, по-високи от допустимото във вилните
Коментари Харесай

ВМРО: Кладенци, навеси и чешми ще се строят без разрешение от общината

Ограничава се градежът на здания, по-високи от допустимото във вилните зони и по Черноморието.

Облекчава се режимът за търговия навън, слагането на оранжерии, както и построяването на леки селскостопански постройки в урегулирани парцели.

Това е един доста сполучлив свършек на ползотворната работа на Парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народно събрание, чийто ръководител в 44-ото Народно заседание е съпредседателят на ПГ „ Обединени патриоти “ и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов.

Вчера в Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за устройство на територията, които основават по-строги правила в интерес на спокойствието на хората, живеещи в общността на обещано обитаемо място и в това време обезпечават административни облекчения за битови усъвършенствания във към този момент урегулирани терени. Улеснява се и бизнесът с търговия навън.

Всички тези промени, които са групова работа на Министерство на регионалното развитие, Министерски съвет и Комисията по районна политика, са съгласувани с браншовите и професионалните организации, бизнесмените, общините и строителния надзор. Те са напълно в интерес на хората и ще подобрят както средата за живот на всеки български жител, по този начин и ще подкрепят работата на бизнеса.

Измененията в Закон за устройство на територията бяха признати през вчерашния ден от Народното събрание и ръководителят на комисията Искрен Веселинов изрази във „ Facebook “ своето задоволство от ползотворната работа с коментар, в който изброи постигнатото.

Ето и цялостния текст на написаното от зам.-председателя на Вътрешна македонска революционна организация Веселинов:

Закони като Закон за устройство на територията са тежки и скучни - рядко някой им обръща внимание, само че през днешния ден направихме поредност от съществени промени и мисля, че това беше заслужен край за активността на Парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление в Народно събрание, която имам достойнството да ръководя. Обсъжданията по него продължиха 4 месеца, чухме доводите и на професионалните организации на архитекти, инженери, консултанти, бизнесмени в строителството и тези на общините и строителния надзор. Винаги в тази комисия сме работили строго професионално, без политизация и удостоверение за това са множеството признати оферти на опозицията. В резултат имаме добър съгласно мен закон, който прави измененията в следните съществени посоки:

По-строги правила в интерес на общността:

- Ограничава се опцията да се строи по-високо от допустимото във вилните зони, зоните за ниско застрояване, и зона „ А “ и зона „ Б “ по Черноморското крайбрежие. Там постоянно се показваха здания по 4 или 5 етажа, присъщи за приблизително, а не ниско застрояване - в този момент тази процедура ще се приключи и ще съхраним средата за живеене.

- Няма да се позволява въвеждане в употреба на здания без построена инфраструктура.

- Спира се порочната процедура ателиетата да бъдат записвани като пространства, в които не се живее, а след това да се употребяват като жилища.

Облекчения:

- Облекчават се изискванията за осъществяване на търговия навън (чрез щандове, колички, грилове и хладилни витрини, щендери и др.) върху общинска благосъстоятелност с позволение на кмета на общината.

- Облекчават се притежателите на парцели при смяна на предназначението на постройка без осъществяване на строителни и монтажни работи. Досега с цел да превърнеш магазинът си в офис да вземем за пример, трябваше да платиш на проектанти по всички специалности и да чакаш месеци.

- При облекчени условия (без проект) се издава позволение за градеж и за реорганизация и главен ремонт на покриви и постройки на допълващото застрояване – селскостопански и други обслужващи здания (плевни, обори, летни кухни, гаражи, кочини и кокошарници).

- Отпада условието за позволение за градеж на кладенци, навеси, чешми, септични ями и краткотрайни тоалетни и леки постройки за инвентар и отоплителни материали.

- В изгода на земеделските производители се понижават условията за създаване на оранжерии с повърхност от 200 кв. до 1000 кв. м., в това число парници с краткотрайна структура.

- Създава се обединен обществен указател по устройството на територията (електронен) към Министерство на регионалното развитие, който да сплоти във себе си всички регистри, водени от Министерство на регионалното развитие, ДНСК и регионалните и общински административни органи. Към сегашния миг огромна част от тези регистри на са цифровизирани, достъпът до тях е стеснен и административно усложнен, което основава спънки за бизнеса и жителите. Ще се улесни достъпът до информация и документи, нужна за осъществяване на съответната административна услуга, което ще облекчи както жителите и бизнеса, по този начин и самата администрация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР