Огнян МинчевХипотезата за Путин като агент на ЦРУ е интригуваща,

...
Огнян МинчевХипотезата за Путин като агент на ЦРУ е интригуваща,
Коментари Харесай

За пороците, които са проникнали до корените на руската държава и общество...

Огнян Минчев

Хипотезата за Путин като " сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ " е завладяваща, само че напълно невероятна. Всички провали, които един професионален непознат сътрудник на основна и висока позиция, би могъл да нанесе на своята страна, в тази ситуация с Путин са нанесени по напълно разнообразни аргументи. Накратко - проблемите, с които се сблъскват Русия и режимът в Кремъл с експанзията в Украйна, се дължат на две съществени аргументи, на два съществени порока, които са проникнали до корените на съветската страна и общество. Това са лъжата и кражбата.

Живял съм за малко в Русия и едно от нещата, които ми направиха най-силно усещане е повсеместната податливост да се лъже - с мотив и без мотив, по " работа " и за наслаждение. Може да се каже, че лъжата е обичаният съветски народен спорт - даже преди кражбата и хокея... Причината за това не е генетична, а е обвързвана с една съществена културно-антропологична специфичност на съветската история. През цялата своя история Русия е била ръководена от безмилостни, централистично-йерархични диктаторски режими - от горната страна до долу. Едно от значимите условия за оцеляване в репресивна среда е изкуството да се лъже. Не е допустимо да живееш що годе обикновено в обществена среда, построена с главната цел да те експлоатира и да те репресира. Робът - или крепостният - не може да оцелее без да лъже, без да се крие, без да шикалкави, без да провокира страдание и състрадание.

Когато лъжата е главен инструмент за нареждане на живота, човек последователно образува в себе си и към себе си едно вторично - превръщащо се в главно съществуване,

играещо ролята на всеобщо оправдание за дребните (или по-едри) хитрости,

които е заставен ежедневно да упражнява. Това съществуване обраства с една верига на целокупна неистина. Веднъж излъгал, постанова ти се да подредиш цялостното си съществуване към тази неистина, с цел да не наподобява тя като съшита с бели конци. Излъгал ли си за А, постанова се да излъжеш и за Б, и за В, да излъжеш за цялата писменост, с цел да подредиш лъжливата картина като най-малко ненапълно достоверна. В един миг господарят те хваща, санкционира те и с насинени задни елементи те поставя на коравата земя на истината... Която ти отново би трябвало последователно да постелиш с новата серия неистини с цел да направиш нещастния си живот задоволително допустим.

Деветата Божия заповед " не неистини " не е предопределена единствено да охранява другите от следствията на твоите неистини. Тази заповед е главно предусловие за свободата, за твоята независимост. Не можеш да бъдеш свободен човек, в случай че не мислиш, не приказваш и не действаш по законите на истината.

" Истината ще ви направи свободни " -

това е дълбока, доста дълбока истина. Истината ни прави свободни освен тъй като предпазваме другите от лъжата, а тъй като предпазваме самите себе си от илюзорния свят на изкривеното от измислицата съществуване. Свободата си можеш да поискаш единствено с причините на истината. Нито една неистина не може да те направи свободен, тъй като един път изречена тя те " закрепостява " към работа в услуга на един фиктивен свят.

Властовата роля в йерархията на диктатурата не може да се отбрани дейно без лъжата. Употребата на властта в властническата подчиненост е приоритет на лъжещия човек. На диктатора, който лъже поданиците си, че в скоро време ще заживеят в доволство и насита. На помощниците на диктатора, които посредством неистина получават оптимално вероятните части от властта, откъснати от неговата първенстваща - височайша воля. На прислужниците, които претендират да са лоялни и усърдни до момента в който си отварят посредством неистина свои лични пространства на властови надзор и облагодетелстване.

Йерархията на диктатурата е подчиненост на лъжата.

Колкото по-високо стоиш, толкоз по на едро лъжеш. Защото лъжейки, можеш да получиш повече, в сравнение с разпоредбите на йерархията са планували за теб и ролята, която изпълняваш.

Тук идваме до нужната връзка на лъжата с кражбата. Няма по какъв начин да придобиеш повече - власт, пари или авторитет - в случай че не употребяваш дейно лъжата, с цел да вземеш повече, в сравнение с е планувано. Който лъже - краде. А който краде няма метод да не лъже. И дано се спуснем от абстракциите на йерархичния авторитаризъм до конкретиката на кремълската експанзия в Украйна. Поредица служители и генерали са говорили на Путин суперлативи за развиването на секторите, за които дават отговор. Цацата е станала кит, а самоослепилият се самовластник се е лишил от опцията да откри тази разлика в размера, тъй като в случай че ненадейно би прогледнал, то той би трябвало да разгони шайката към себе си с камшика. Самият самовластник е предпочитал да се преструва, че има вяра на придворните си, тъй като и той, както и останалите дължи своята власт и благополучие на същия вид неистина, която поддържа статута на неговата свита.

Единият военачалник е докладвал, че армията е в ослепително положение, макар, че е знаел, че той собственоръчно е откраднал половината нафта за бронирания автопарк. Другата половина би трябвало да се окаже задоволителна в изискванията на обичайното презапасяване... Само че другата половина е открадната от другия военачалник. Така е и с моторите, и с аварийните елементи... Докладвали са, че Украйна е примирена със ориста си още веднъж да попадне под ръководството на Москва, макар че са знаели обективния факт - украинците се готвят за защита и са с висок военен дух. Защо са лъгали тогава?

Ами тъй като са се изкушили да крадат от войната,

където опциите са доста повече, в сравнение с в изискванията на мира.

Лъгали са самодържеца, че страната и армията са подготвени за победоносна война. Лъгали са войничетата, че отиват на обучение. Лъгали са сътрудници и съграждани, че Европа е срината в недостатък и изтощение, че Америка се ръководи от беззащитен дъртак, че нищо друго с изключение на следващи беззъби наказания няма да направи " загнилият Запад ". Лъгали са, че имат нови оръжия, с които могат да срутен безпомощния пред съветската мощност околен свят. Лъгали са... Лъгали са... Докато и те, и самодържецът са изпаднали в наркотичната еуфория на целеустремено основания за властова приложимост измамлив, измамлив свят. Свят, в който можеш да крадеш, да подчиняваш, да репресираш - истината и действително живеещите в плът и кръв хора, които управляваш. Лъжата е властова заблуда за перпетуум мобиле. Докато илюзорният свят не рухне. Докато Украйна не се изправи с цел да се отбрани. Докато Европа не разбере очевадно, че да флиртуваш с Путин до момента в който той те изнудва е групово самоубийство.

И най-способният и професионален сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ не може да аргументи такава всеобща вреда, каквато предизвиква системата на лъжата - инструмент на кражбата. Двата обичани спорта на постсъветската властническа олигархия, подредила ги на почетните места в Путиновата " вертикала на властта ". Волю - неволю идва часът на истината. Истината е горчива, само че неизбежна. Тя е шансът да се освободиш. Дори да си заседнал до гушата в неистина. Само че за диктатора е късно да се освободи. Сметката, която се е натрупала за заплащане е освен в пари и власт. На тази сметка към този момент тежи прекомерно доста страдалчество и кръв - кръв на почтени хора. Лъжата и кражбата са достигнали своя разцвет - безчовечността.

*Текстът на създателя, който е оповестен на фейсбук страницата му, е във връзка публикацията " Путин - сътрудник на ЦРС? " в " 24 часа "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР