Огнян Илиев от Тенис клуб Черно море елит, едно от

...
Огнян Илиев от Тенис клуб Черно море елит, едно от
Коментари Харесай

Огнян Илиев: Стефан Цветков няма моралното право да ръководи тениса у нас

Огнян Илиев от Тенис клуб " Черно море хайлайф ", едно от най-разпознаваемите лице в българския тенис, разкри извънредно любопитни обстоятелства за положението на този спорт в изявление за предаването „ Код Спорт “ по RING. Наскоро вицепрезидентът на централата хвърли в ужас обществеността с признанията си в подадената от него оставка. В нея той написа, че „ родната федерация се е трансформирала в комфортна за еднолично ръководство организация “. А също, че финансите на централата „ тънат в безпорядък “ и липсва каквато и да е отчетност за изразходваните средства от страна на ръководителя на централата Стефан Цветков, който е отпред на БФ Тенис от 2008 година. 

- Г-н Илиев, Вие бяхте дясна ръка на ръководителя на БФ Тенис Стефан Цветков. Нима не знаехте за всички тези неща, в които го обвинявате?

- Аз не одобрявам „ дясна ръка “. Ние бяхме екип първоначално. Тогава работехме всички дружно и хубавите неща ги обсъждахме и ги правехме. „ Дясна ръка “, в случай че имате поради, че аз бях индивидът, който намираше най-вече пари за БФ Тенис, които са стотици хиляди левове, наближаващи някъде седемцифрено число. Това съм го правил с мои персонални другари и приятели, с които до ден сегашен имам доста положителни връзки. Те са пристигнали да оказват помощ на БФ Тенис и поради мен. Аз съм ги довел, аз съм ги стимулирал и те са го правили. Тогава нещата бяха добре, само че започнаха да се вършат неточности, които докараха да няма подобен вид хора към този момент да оказват помощ.
- Как ще отговорите на тези, които считат, че сте направили изменничество по отношение на Стефан Цветков?
- През цялото време може да се поразпита малко в Управителния съвет. Аз съм бил единственият, доста надъхано го споделям, който съм посочил неговите неточности и на самия него съм му ги казвал. Аз си позволявах това нещо да го върша и един от дребното хора, които съумяха да кажат, че царят е гол.

- Твърдите, че финансите на федерацията не са изрядни. Как тогава никой от Министерството на спорта не е забелязал тези неналичия? Как ви се превеждат суми от бюджета, които ви се поставят, в случай че счетоводната ви документи не е изрядна?

- Не аз, а съвсем целият Управителен съвет в никакъв случай не е бил запознаван с финансовото положение на федерацията. Какво влиза, какво излиза, какво се харчи и така нататък Аз знам единствено едно, че до този миг БФ Тенис във всички посоки на активността си има ужасно доста неизплатени пари към състезатели, към клубове, към организации. Не може в средата на декември нашите състезатели да не са си получили парите, които са преведени на Българската федерация по тенис най-късно в края на първото полугодие.

- Пишете, че е възмутително да се взимат заеми от хора, с цел да се обезпечават надпревари от календара на федерацията. Какво имате поради? Може ли да го разясните?

- Първото нещо е Държавното състезание за мъже (зимно) в Благоевград. Работещият в БФ Тенис на заплата не доста огромна, тъй като във федерацията няма доста огромни заплати, Атанас Георгиев, който всички познават, даде 7 хиляди лв., с цел да се организира това състезание и да има награден фонд. И Наско даде 7 хиляди лв. за това състезание и то се организира! Питал съм, разговарял съм с него във времето. Мисля, че малко по малко, в случай че не всичко, то съвсем всичко на траншове по 500, по 800, по 1000 лева са му ги прибирали. Не е обикновено! Такива случаи има ужасно доста. Имаме капитан на Купа „ Дейвис “, който за последния мач, в който ние победихме, той купува с неговите пари медикаменти. Самият той до неотдавна не си беше получавал от три срещи наградата. Не може един треньор, който води гарнитура, която става европейски първенец, да изиска от федерацията 2000 лева, с цел да вземе теляк в тима и БФ Тенис да му откаже. И треньорът на гарнитурата намира пари, с цел да заплати на масажиста, с което деяние той направи по този начин, че след многото мачове, които изиграха, те станаха европейски първенци. Това са обидни неща! Само тези неща са задоволителни за всичко това, което следва да се случи в БФ Тенис. Каквито и приказки – но, той е дясна ръка, лява ръка, не знам какво, всичко това е задоволително. Наистина това е срамотия!

- Какво е ситуацията с Националния тенис център в София? Пишете в оставката си, че не е ясно по какъв начин се разпределят средствата от тези 13 корта в комплекса, които де факто би трябвало да оказват помощ на федерацията…

- Аз бих споделил, че никой не знае какво става с Националния тенис център. Тези неща като ги приказвам ми е много мъчително, ненапълно срамно, тъй като ще кажете: „ Добре, нали сте в Управителния съвет, по какъв начин не знаете? “ Никой не задава този въпрос. Един път беше запитано какви са приходите и какви са разноските. Оттам проблемите за този човек, който зададе въпроса… Беше пренебрегнат и в най-скоро време си подаде оставката. Беше заставен. Така че информация какво се случва с парите няма никой в БФ Тенис. Това го споделям отговорно. Може да има още един – счетоводителката и ръководителя. Никой различен.

- Прави ли ви усещане, че никой с изключение на Вас не е подал оставка от Управителния съвет на федерацията? Страхуват ли се Вашите досегашни сътрудници или считат, че Стефан Цветков е чист като сълза?

- Двама индивида са подали оставка. Това е сътрудник от Пловдив, който също е подал оставка, само че с претекстове, че към този момент няма сили и сила да се занимава с тениса и един сътрудник от София, чиито претекстове са, че е подал оставка, само че отново ще оказва помощ. Такава оставка като моята с тъкмо избраните неща, които са ме предиздвикали да я подам и нередности във федерацията, никой не е подал. Второ, по отношение на тази оставка, която аз подадох, аз съм доста благополучен, че ми се обадиха ужасно доста хора от клубовете в България. Казаха, че те ще поддържат новото начало в БФ Тенис. Това ужасно ми хареса. А за членовете на Управителния съвет, всеки си има съвест и всеки си знае себе си. Това е тяхно персонално решение.

- Споменахте клубовете – съгласно Вас те съгласни ли са с мнението Ви или просто са в изчаквателна позиция?

- Има боязън в българските клубове. Да, отлично на Огито! Браво за смелостта! Въпреки всичко, ние ще го подкрепим, само че малко по-тайничко, тъй като пък в случай че не успее промяната, тогава може да се получи противоположен удар. Въпреки че Стефан Цветков разгласи публично, че той ще си подаде оставката и към този момент в никакъв случай не желае да бъде президент на БФ Тенис. Иска ми се да имам вяра, че той няма да се занимава с БФ Тенис повече! Той няма моралното право да го прави.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР