Оглавяваното от Владислав Горанов Министерство на финансите отчете излишък за

...
Оглавяваното от Владислав Горанов Министерство на финансите отчете излишък за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бюджетът е с голям излишък, САЩ заплашват Китай с още по-високи мита

Оглавяваното от Владислав Горанов Министерство на финансите регистрира остатък за полугодието от 1.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2018 година

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиката на Европейски Съюз пораства по-бавно, повече пари за хората с увреждания

И още: Безработицата в България е на минимума си; Тръмп изненадващо разгласи подготвеност за среща с Иран; Северна Корея строи нови балистични ракети макар " сделката " със Съединени американски щати
31 юли 2018
Вечерни вести: Съдебна победа на екозащитници за " Пирин ", Гинка Върбакова продължава борбата за ЧЕЗ

И още: Келнер става публично притежател на " Теленор " ; Пожарите в Калифорния се разрастват; Какъв ще е икономическият растеж на Европейски Съюз през второто тримесечие
30 юли 2018 Добри са новините за българските финанси в средата на седмицата - повече доходи в бюджета и остатък. За сметка на това обаче кабинетът побърза да раздаде над 110 млн. лева към общини на съвещанието си в сряда по познатия непрогледен метод - без даже да заяви за кои тъкмо градове и за какви планове ще се дават средствата.

Доналд Тръмп пък продължава да е в центъра на международното внимание, като в сряда администрацията заплаши да таксува китайски артикули за 200 млрд.долара със доста по-високи мита от начално плануваните.

НАЙ-ВАЖНОТО

Над 2 милиарда лева е бюджетният остатък в края на юли

Бюджетът е на плюс от над 2 милиарда лева към края на юли, или 1.9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2018 година - сумата е покрай регистрирания остатък през същия интервал на 2017 година, когато бе 1.97 милиарда лева Това демонстрират предварителните оценки на Министерството на финансите. Обяснението е в растящите данъчни доходи от налози и осигуровки, макар че по думите на премиера Борисов положителният резултат се дължал на положителната работа на службите против контрабандата.

Към полугодието наподобява, че и тази година през декември държавните финанси ще останат на плюс, макар че са планувани с недостиг от 1.1 милиарда лева, или 1% от Брутният вътрешен продукт. Икономическото раздвижване разхлаби финансовата дисциплинираност на държавното управление и те започнаха обилно да дават и дават обещание милиони - последните седмици 500 млн. лева за язовири, над 100 млн. лева за общини...

Съединени американски щати заплашват с 25% мита върху китайски импорт за 200 млрд $

След като при започване на юли Съединени американски щати постановиха мита от 25% върху китайски вносни артикули за 34 милиарда $, в този момент администрацията на Тръмп възнамерява да таксува с 25-процентни мита и артикули за 200 милиарда $, за които през юли планираше ставка от " единствено " 10%, твърди източник на Reuters. Става дума за хиляди китайски артикули - от храни, през мебели до химикали.

Макар към момента да не е ясно дали тези митата въобще ще влязат в действие, новата опасност още повече обтегна връзките сред комерсиалните сътрудници. Пекин незабавно даде обещание контрамита, каквито вкара и след първата серия обложени артикули, и назова дейностите на Вашингтон " изнудване ". Всъщност ходът на Съединени американски щати евентуално цели точно да притисне Китай, с цел да рестартират комерсиалните договаряния с преимущество на своя страна.

Фейсбук разкри и затвори нови сметки за политическа операция на избори

Fаcebook разпознава нови опити за политическа операция с приближаването на изборите за Конгреса в Съединени американски щати, предадоха международните организации. Мрежата е протекция 32 профила и страници във " Facebook " и в " Инстаграм ", основани сред март 2017 и май 2018, които общо са разгласили 10 хиляди известия. Най-популярните измежду тях са били с имена Aztlan Warriors, Black Elevation, Mindful Being и Resisters.

Компанията не показва кои са създателите зад тези сметки и прецизира, че основателите са положили по-големи старания да скрият самоличността си от тези, настоящи при вота от 2016 година Все отново отбелязва, че е разкрила някои връзки сред новите сметки и профилите, свързани с съветската Агенция за проучване на интернет, които отстрани след президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

КЪСМЕТ НА ДЕНЯ
Всички 103 пасажери оцеляха в самолетна злополука в Мексико


Фотограф: Social Media
Пътнически аероплан се е разрушил в столицата на мексиканския щат Дуранго единствено няколко минути след излитането, само че всички 103 пасажери и екипаж на борда на Aeroméxico са живи, някои са единствено леко ранени, съществено е потърпевш единствено водачът и една от пътничките, която е с изгаряния. Самолетът е ударен от мощен ентусиазъм на вятър, който е предизвикал ненадейно намаляване. След това лявото крило е докоснало земята и двата мотора са угаснали. Повечето пасажери са напуснали самолета, преди да се възпламени.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Bank of England се чака да увеличи лихвите

Централната банка на Англия се чака да увеличи лихвите на съвещанието си в четвъртък. Пазарните упования са за повишаване с 25 процентни пункта до 0.75%. През последните два месеца вероятността за такова решение се подвига вследствие на по-обнадеждаващите и постоянни данни за стопанската система на Англия. Инвеститорите чакат какви ще бъдат прогнозите на финансовата институция за страната, изключително на фона на тежките договаряния за Brexit.

Tesla регистрира приходите си за второто тримесечие

Фотограф: Lucy Nicholson
Изправена пред компликации с доставките и финансови проблеми, Tesla регистрира приходите си за второто тримесечие по-късно през днешния ден. Отново фокусът ще бъде не толкоз върху предстоящата загуба, колкото върху актуализацията на броя на седаните Модел 3, които компанията е произвела. Производителят на електрически коли се стреми да може да прави минимум 5000 броя от Модел 3 на седмица.
Главният изпълнителен шеф на компанията Елон Мъск твърди, че Tesla ще бъде печеливша през втората половина на годината, в случай че може да поддържа това произвеждане. Компанията съумя да реализира броя през последната седмица на юни, само че не е ясно дали е задържала това равнище.

Бойко Борисов и Зоран Заев ще отбележат дружно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание на следващия ден при паметника на Гоце Делчев на пл. " Македония " в Благоевград.
За повторно българският и македонският министър председател означават дружно годишнината след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

На първи август човечеството изчерпа запасите от естествени запаси, които планетата е способна да възвърне в границите на година, и стартира живот на " екологичен дълг " за останалите пет месеца съгласно годишния отчет на Световната мрежа за екологичен отпечатък. Този ден настава все по-рано всяка година, а първи август е най-ранната дата, откогато има статистика.

Китайската Huawei за първи път в историята изпревари Apple и стана втори по размер на продажбите производител на смарт телефони в света през второто тримесечие на годината с 54.2 млн. продадени бройки против към 40 млн. за американската компания, оповестява Bloomberg. Първа остава Samsung със 70 млн. бройки. Успехът на Huawei е впечатляващ, поради че компанията няма достъп до пазара в Съединени американски щати.

Държавната турска компания Botas разгласи неотложно повишение с 50% цената на природния газ за произвеждане на електрическа енергия, откакто енергийният регулатор реши от 1 август да се покачат цените на тока с 14% за индустриални цели и с 9% за популацията. Поскъпването е неизбежно, откакто продължаващото обезценяване на лирата тласка нагоре цените на петрола и газа.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Климатичните промени могат да спънат дълготрайно развиването на България

Климатичните промени могат да отстраняват икономическия напредък в България и да доведат до доста ниски или даже отрицателни темпове на напредък годишно след 2050 година Очаква се и увеличение на бедността. Това сочат прогнозите за загубите за България в разбор на Световната банка, ако страната не предприеме навреме ограничения за адаптиране към промените в климата, написа " Дневник ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР