Офшорният газов проект в румънската част на Черно море Neptun

...
Офшорният газов проект в румънската част на Черно море Neptun
Коментари Харесай

OMV вече разработва най-големия си проект за газ в Черно море

Офшорният газов план в румънската част на Черно море Neptun Deep навлиза във фаза на разработка, откакто получи регулаторно утвърждение от Националната организация за минерални запаси. Проектът се реализира в съдействие сред OMV Petrom, следена мажоритарно от австрийската енергийна компания OMV, и държавния румънски производител на природен газ Romgaz.

Фазата на развиване на находищата Domino и Pelican Sud включва осъществяване на сондажни действия и създаване на инфраструктурата, нужна за самия рандеман. Първото произвеждане се чака през 2027 година, се споделя в прессъобщение на OMV Petrom.

Двете компании ще влагат до 4 милиарда евро във етапа на развиване на плана, с което чакат да добият към 100 милиарда кубични метра природен газ.

Планираната инфраструктура включва 10 сондажа, три подводни индустриални системи и свързани тръбопроводи за потоците, офшорна платформа, основния газопровод до Тузла и измервателна станция.

OMV Petrom и Romgaz вземат участие с по 50% в плана, като първата е и негов оператор.
Сключени контракти за доставка
В друго известие компанията разгласи, че към този момент е подписан контракт с локалното дъщерно сдружение на италианската група Saipem за създаване на плана Neptun Deep. Контрактът е на стойност 1.6 милиарда евро и включва ръководство, инженеринг, доставки, произвеждане, монтаж, морски превоз, монтаж, тестване и услуги по въвеждане в употреба на офшорния план.

Предвидено е и тестване и въвеждане в употреба на газоизмервателната станция и крайбрежните и наземните сектори на газопровода, като тези действия ще се ангажимент на други реализатори.

Самата платформа за преправка на газ ще бъде създадена в заводите на Saipem в Италия и Индонезия, а офшорните интервенции ще се правят от корабите Saipem 7000 и JSD 6000.

Neptun Deep е най-големият план за природен газ в румънското Черноморие. Той ще генерира произвеждане от почти 100 милиарда кубични метра природен газ и в случай че проектите се осъществят, Румъния ще се трансформира в най-големия производител на природен газ в Европейски Съюз.

Дълбокият блок Neptun в Черно море е с повърхност от 7500 квадратни километра и се намира на към 160 километра от брега, във води с дълбочина сред 100 и 1000 метра.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР