Официално започва предизборната кампания за . Тя ще продължи до полунощ

...
Официално започва предизборната кампания за .
Тя ще продължи до полунощ
Коментари Харесай

Официален старт на предизборната кампания

Официално стартира предизборната акция за.

Тя ще продължи до среднощ на 27 октомври.

При втори тур на територията на дадена община, регион или кметство предизборната акция стартира незабавно след установяване на претендентите от Общинската изборна комисия и завършва в 24 часа на деня преди предизборния ден.

Регистрирани в Централната изборна комисия за присъединяване в локалния избор са общо

В сряда на политическите обединения. Номерата на локалните обединения и самостоятелни претенденти в бюлетината следват номерата на партиите и обединенията, според поредността на регистриране на заявките в регистъра на общинските изборни комисии.

В решението на ЦИК се показва, че предизборната акция се води на български език.

Гражданите, партиите, обединенията, локалните обединения, инициативните комитети, претендентите и покровителите имат независимост на изложение и на предизборна пропаганда в джука и писмена форма на предизборни събрания, а също и посредством доставчиците на медийни услуги.
 Над 9 млн. лева ще костват бюлетините и хартията за машините за изборите
Над 9 млн. лева ще костват бюлетините и хартията за машините за изборите

21 милиона хартиени бюлетини ще бъдат обезпечени за локалния избор

Кандидатите за общински съветници и за кметове и партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети, записали претенденти, имат право на идентичен достъп до източниците на информация, която им е нужна за задачите на предизборната акция.

Предизборните събрания са обществени, като за реда при провеждането им дават отговор уредниците и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се провеждат според Закона за събранията, митингите и манифестациите.

От ЦИК прецизират, че предизборна пропаганда е апел за поддръжка или за неподкрепа на претендент, партия, коалиция, локална коалиция или предприемчив комитет при присъединяване в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година Наименованието и знаците на партия и коалиция, сложени върху предмети, в които не се съдържа апел за поддръжка, не се считат за пропаганда по смисъла на Изборния кодекс.

По време на предизборната акция претендентите, партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети могат да изготвят и популяризират плакати, обръщения и други пропагандни материали, като на всеки материал наложително се отбелязва от чие име се издава.

Всеки пропаганден материал съдържа информация, че пазаруването и продаването на гласове е закононарушение, като информацията заема не по-малко от 10% от лицевата повърхност на пропагандния материал и е ситуирана в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо обръщение.
 Над 151 млн. лв. ще костват локалните избори наесен
Над 151 млн. лв. ще костват локалните избори наесен

Парламентарният избор се оказал с 6,7 млн. лева по-евтин от утвърденото финансиране

Предизборната пропаганда се не разрешава 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

До приключването на изборите се не разрешава унищожаването и заличаването на пропагандни материали, сложени по избрания в Изборния кодекс ред, както и публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; потреблението на пропагандни материали, които заплашват живота и здравето на жителите, частната, общинската и държавната благосъстоятелност и сигурността на движението; пропагандни материали, които накърняват положителните нрави и накърняват достойнството и положителното име на претендентите.

Забраняват се пропагандни материали, съдържащи герба и/или знамето на България и/или на непозната страна, както и религиозни знаци или изображения; потреблението на държавния и общинския превоз за предизборна агитация; провеждането на предизборна пропаганда в държавни и общински институции, институции, държавни и общински предприятия и в търговски сдружения с повече от 50% държавно или общинско присъединяване в капитала; провеждането на предизборна пропаганда на работните места от лица на изборна служба в синдикалните и работодателските организации; предизборна пропаганда от чиновници на вероизповеданията; слагането на пропагандни материали на партии, обединения и инициативни комитети в изборните пространства, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на постройката, в която е изборното помещение, през изборния ден и до края на гласуването; в комерсиална реклама да се насочат политически внушения в изгода или във щета на една или друга партия, коалиция или предприемчив комитет или претендент.
 Жребият в ЦИК за локалните избори - от 1 до 67
Жребият в ЦИК за локалните избори - от 1 до 67

№1 се падна на Българска социалистическа партия за България, за ГЕРБ - №7, а за ПП/ДБ - №66
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР