Официално те работят за популяризирането на китайския език и култура.

...
Официално те работят за популяризирането на китайския език и култура.
Коментари Харесай

Институтите Конфуций: как Китай разширява влиянието си в България


Официално те работят за популяризирането на китайския език и просвета. Проучване на Дъждовни води обаче сочи, че институтите „ Конфуций “ в България са терен, на който работят необезпокоявано русофилски кръгове и някогашни хора от Държавна сигурност.

На откриването на Института " Конфуций " в София на 24.11.2017 година в наличието на тогавашния министър на културата Боил Банов

Институтът “Конфуций ” в София мъчно може да се забележи от улицата. Той се намира в огромен комплекс от здания и дели адрес с Института за Източни езици и култури към Софийския университет. С една разлика - в университетския институт може да се влезе доста елементарно през заден вход, а пред Конфуцианския институт се издига висока ограда.

Отворен през ноември 2017 година, институтът се простира на 4000 квадратни метра, където се обитават изложбени зали, библиотека, класни стаи за проучване на китайски език, помещение за курсове по музика, китайска краснопис, бойни изкуства, танци и китайска кухня. Има даже китайска зеленчукова градина, където се отглеждат продуктите за готварските курсове.
Редакцията предлага
Официално институтът “Конфуций ” в София, както всички други по целия свят, работи за популяризирането на китайския език и просвета. Програмата му се управлява от формалната културна организация за външна политика Ханбан. Според оценката на немското държавно управление Ханбан е " директно зависещ на Централния отдел за агитация на Китайската комунистическа партия ", излиза наяве от питане на Зелените от 2019 година. В Германия институтите " Конфуций " са под наблюдението на Службата за отбрана на конституцията. А нейната оценка гласи: " В рамките на тактиката на Китайската комунистическа партия за оказване на въздействие китайските институти " Конфуций " служат по-специално за разпространение на безупречния облик на Китай ".

Китайската мека мощ

Как това наподобява на процедура, демонстрира обява на двата института " Конфуций " в България. В нея се споделя: " Китайската национална република откри. (...) Икономическото възобновяване на Народната република е просто впечатляващо. " Освен това в анализите се възхвалява моделът " социализъм с китайски характерности " като " позитивна опция на преобладаващия в международен мащаб неолиберализъм ".

Нарушенията на правата на индивида, като насилственото потушаване на, се отхвърлят на с лека ръка като нужни неточности и обществени напрежения, които, за жалост, се появяват в процеса на рационализация, и които са позволени от наследника на Мао - Дън Сяопин.

Руско-китайско съдействие

Проучване на Дъждовни води демонстрира, че структурите на институтите " Конфуций " в България са освен непрозрачни, само че и мощно се припокриват с проруски - " русофилски " кръгове и някогашни чиновници на българската Държавна сигурност (ДС). Пример за това е професор Нако Стефанов, създател на цитираната нагоре позиция на Института " Конфуций " за превъзходството на китайския надзор на пандемията и незначителността на клането на площад Тянанмън. Всъщност Стефанов е японист, само че освен се е обучавал в Съветския съюз през 1970-те и 1980-те години, само че и след 1973 година е бил сътрудник на Държавна сигурност. Днес той е почитан и звучен член на проруската партия “Русофили за възобновление на отечеството ”, ръководена от. Стефанов не отговори на запитването на Дъждовни води дали е публично част от Институт " Конфуций " в София.

Допълнително питане на Дъждовни води за личния състав на института също остана без отговор. Единствено шефът Аксиния Колева, която е в отпуск, може да даде информация. Колева е създател освен на взаимни изявления с Нако Стефанов, само че и също е получила образованието си в Съветския съюз.

Януари 2016: български детски хор пее на празненство в София послучай китайската Нова година

Подобна е обстановката и във втория български институт " Конфуций ", който се намира във Велико Търново. Нейният почетен ръководител и член на управителния съвет професор Пламен Легкоступ е бил всекидневен помощник на Държавна сигурност през 80-те години на предишния век. През 2009 година, като ректор на Великотърновския университет, той връчва почетна докторска степен на съветския президент Владимир Путин - за неговия " принос за мирното развиване на света ".

" Изглежда, че Китай и Русия по-скоро си сътрудничат, в сравнение с се конкурират в упражняването на въздействие в България ", споделя Румена Филипова, шеф на Института за световни разбори в София. Тя е създател на проучване за в българската просветителна система. Проучването е част от общоевропейски план, който преглежда китайското съдействие в региона на образованието в Европа. Филипова се е сблъскала с непрозрачността на институтите " Конфуций " в България от първа ръка: макар формалното искане по Закона за достъп до социална информация, Великотърновският университет отхвърля да даде информация за института " Конфуций " с голословни претекстове.

Китайското въздействие в българското обучение

В момента има 141 съглашения за съдействие сред български университети и китайски сътрудници. Само Русенският университет има партньорства със седем китайски университета, които оферират и двойни дипломи. Подобни на пръв взор безобидни просветителни съдействия обаче крият огромни опасности. Както сподели следствие на редица медии, включително и Дъждовни води, през май 2022 година минимум 48 университета в Германия са взели участие в научноизследователски съдействия с китайски сътрудници, чиито резултати могат да бъдат употребявани и за военни цели (т.нар. двойна употреба).

Румена Филипова от Института за световни разбори следи с паника разрастващото се китайско въздействие в България

В България, открива Румена Филипова, 24 китайски сътрудници на български университети би трябвало да бъдат класифицирани като проблематични заради близостта им с китайските военни. Тя не може да каже дали българо-китайското съдействие се употребява за военни цели, само че е безапелационна: " Пекин се стреми да разшири въздействието си колкото се може повече и да има връзки на всички места, които да употребява при потребност ". Например българските университети работят по планове, които са част от. Ползите от тях за България и целия район на Югоизточна Европа се акцентират в изявления на институтите " Конфуций " от създатели с минало в комунистическата Държавна сигурност.

Huawei в България

През последните години също подписва редица партньорства за научни проучвания с български университети. Той предлага стипендии и стратегии за поддръжка на млади гении и оборудва българските институции. " Чрез това съдействие Huawei може да извлича механически познания, като в същото време основава софтуерни зависимости. А въпреки това, Huawei подкопава по този метод програмата `Чиста мрежа` ", споделя Филипова. Целта на тази самодейност, подета от Съединени американски щати, е да се подсигурява, че новият интернационален стандарт за мобилни връзки 5G ще се ползва без рискови китайски технологии.

Присъствието на Huawei в България, както и цялостното въздействие на Китай, остават изцяло отвън радара на българската политика и общност, както обобщава и изследването на Филипова. Това даде опция да вземем за пример на телекомуникационната компания “Yettel ” да употребява хардуер на Huawei за своята 5G мрежа. Въпреки това обществените диспути за рисковете за сигурността от присъединяване на Huawei в българската 5G мрежа отсъстват тъкмо толкоз, колкото и дебатите за руско-китайските мрежи в институтите “Конфуций ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР