Официално съобщение от прокуратурата на България: Днес, 1.09.2018 г., заместник-главният

...
Официално съобщение от прокуратурата на България: Днес, 1.09.2018 г., заместник-главният
Коментари Харесай

Не е филм! Прокуратурата показа какво е намерила в хотелите на Арабаджиеви: Пачки, лимузини, джипове!

Официално известие от прокуратурата на България: Днес, 1.09.2018 година, заместник-главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов показаха детайлности за досъдебното произвеждане за данъчни закононарушения и пране на пари.

В хода на процесуално-следствените дейности са конфискувани суми от 10 млн. лева Събрани са доказателства против Маринела и Ветко Арабаджиеви, за които е издадена Европейска заповед за арест, защото същите са отвън територията на страната. Предстои да им бъде повдигнато обвиняване по член 321 и 255 ал.3 от Наказателен кодекс.

Задържан е синът им Вълчо Арабаджиев. Той е с повдигнато обвиняване за данъчни закононарушения и пране на пари, с прокурорско разпореждане е арестуван за до 72 часа. Прокуратурата ще желае непрекъснатото му задържане под стража от съда.

По-рано през днешния ден

Вече е издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, като от думите на Гешев стана ясно, че става въпрос за самия Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела. Работи се е и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента Арабаджиеви не са в България, а по информация на прокуратурата те са във Франция.

" Едно лице е оповестено за търсене на територията на страната. Две други лица - мъж и жена, са оповестени за общодържавно търсене. За двете лица има издадена европейска заповед за арест с обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група и данъчни закононарушения ", изясни зам.-главният прокурор.

Иначе през вчерашния ден бяха арестувани общо 10 лица, измежду които и 2 дами. За 4 души обаче не са събрани задоволително доказателства и те са пуснати.

" Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за присъединяване в проведена незаконна група, а шестото е с обвиняване за пране на пари. На част от петте лица с обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група са им повдигнати обвинявания и за вторични закононарушения -пране на пари и данъчни закононарушения “, изясни Гешев.

" Едно от обвиняванията е за интервал февруари тази година. Фирмата, която съгласно нас, е направила данъчно закононарушение, е внесла 1000 лв., а е икономисала 600 хиляди лв.. Разследваните компании са десетки. Само тази компания е внесла във фиска на страната 1000 лв., с които да прави обществената активност, да заплаща пенсии “, сподели още той. Относно откритите пари прокурор Гешев е безапелационен, че това е първи сходен случай.

" В хода на претърсванията бяха открити големи суми пари, приказваме за над 10 млн. лв. кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България.

Колегите са работили съвсем 24 часа. Наложи се незабавно подпомагане от Българска народна банка през нощта за обезпечаване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че съгласно нас това не е цялата налична сума “, изясни той и посочи, че парите са открити в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит първокласен автопарк. Става въпрос за коли с марки като " Бентли " и " Ролс Ройс ".

" Последното претършуване завърши рано сутринта и беше конфискуван първокласен автопарк. Ще се организира следствие в посока по какъв начин са добити тези коли. Оценката им жестоко върви към 5-10 млн. лв. ", съобщи зам.- основният прокурор.

" Не можеш да забраниш на никой да е богат, само че като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай налозите “, сподели още Гешев.

Прокурор Гешев изрично отхвърли информациите излезли от пресслужбата на " Виктория груп ", че оказвано подпомагане на служлбите.

" Всичко друго, само че не и подпомагане. По-скоро безучастие и оказване на опозиция. От рода на не знам къде е ключа за тази стая, не знам кой я употребява и т.н ", сподели прокурорът.

Той посочи, че оперативна информация се събира по случая се събира от януари месец, като по този метод отхвърли да има сигнал, с действия с европредседателството. Решението за провеждането на самата акция, пък е взето 5-6 дни по-рано, поради което съгласно Гешев няма по какъв начин да се твърди, че Арабаджиеви са били предизвестени и поради това са във Франция. Те са там от началото на август, по-скоро на отмора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР