Официално приключи фермерската сага от Раковски, която се точи от

...
Официално приключи фермерската сага от Раковски, която се точи от
Коментари Харесай

Край на сагата! Фермерът стрелял по свой съсед в Раковски е невменяем

Официално завърши фермерската сага от Раковски, която се точи от 2018 година. На днешното следващо съвещание в Окръжен съд-Пловдив процесът против Стефан Говедарски който опита да убие съседа си Иван Гълев беше преустановен. Причината – влошеното здравословно и психическо положение на Говедарски.

След няколко следващи съвещания и голям брой експертизи, през днешния ден още веднъж бяха призовани движимости лица и беше изслушано умозаключение от направена сложна правосъдно здравна, психиатрична и психична експертиза.

От нея стана ясно, че Говедарски има голям брой психиатрични затруднения в резултат на инсулт и епилепсия. Констатирано е, че през март е настъпило утежняване на общото и психично здраве на стрелеца. Констатирана е съдова деменция след посочените произшествия. Констатирано е и понижаване на мозъчното вещество и нарушаване на сърдечната активност, в резултат на която му е подложен пейсмейкър.

Според специалистите Говедарски не може да взе участие в процеса и положението му изключва вменяемост. Възможно е усъвършенстване и стабилизация само във физическото му положение. Процесът на деменция е извънредно необратим и съгласно специалистите няма устойчиви индикации за симулативно поведение от негова страна.

С оглед заключението от експертизата, държавното обвиняване и отбраната на Говедарски желаеха делото да бъде прекъснато, а Иван Гълев и юристът му Орлин Търновалийски показаха предпочитание то да бъде спряно.

Макар да е бил вменяем по време на свадата сред двамата, в следствие положението на Говедарски се е влошило до сегашните му равнища. След като изслуша страните съдът реши, че фермерът е неуравновесен и процесът против него следва да бъде преустановен.

Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен период.

Как се стигна до правосъдната сага?

Говедарски живеел в Раковски, като стопанисвал дребна плантация, състояща се от двор и икономически здания. Там отглеждал крави. Той имал позволение за огнестрелно оръжие – револвер „ ЧЗ – Чешка збрьовка 75В “ и муниции за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във плантация, покрай тази на обвинения. През лятото на 2018 година, сред двамата избухнал спор, тъй като Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и почнал самичък да извежда на паша животните си. Не поискал обаче да вземе кравите на обвинения. Говедарски недоволствал, тъй като считал, че Гълев оставял животните да пакостят в региона на фермата му. Кравите от време на време бутали оградата или влизали в равнищата с люцерна. Двамата постоянно си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 година Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му отново има провали и предположил, че са от кравите на Иван. Излязъл от фермата си, като взел със себе си револвера с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята плантация. Обвиняемият го пресрещнал и му споделил, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и блъснал с него два пъти по лицето Иван, като му предизвикал контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, с цел да потърси помощ. В този миг обвиненият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиненият решил да го простреля в главата с последния патрон, само че не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята плантация. Жертвата се строполила на земята, само че траяла да набира 112.

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болничното заведение, където му е оказана незабавна лекарска помощ, с помощта на която е избавен животът му. Първоначално Говедарски бе арестуван под „ домакински арест “, по-рано тази година мярката му за неотклонение беше изменена в подписка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР