Официалният превод от испански на материалите по делото Барселонагейт, получени

...
Официалният превод от испански на материалите по делото Барселонагейт, получени
Коментари Харесай

Преводът на материалите по Барселонагейт е готов, предстои да се анализират

Официалният превод от испански на материалите по делото " Барселонагейт ", получени от Испания на 14 февруари, към този момент е подготвен. Това се разбра от думите на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. По информация на " Сега " преводачите са подготвени от най-малко 2 седмици. Преведените документите занапред ще се четат и проучват и информацията от тях ще се съпоставя с други доказателства. После ще се преценя дали има учредения за покачване на обвинявания, или делото ще бъде прекъснато.

В средата на февруари спецпрокуратурата разгласи, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, само че следва формалният им превод на български език по този начин, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е забъркано и името на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Докато чакаше формалния превод, прокуратурата си направи и вътрешен, тъй че на процедура тя от дълго време знае какво й дават отговор испанските управляващи.

За въпросните 219 страници се разбра незабавно откакто Министерство на вътрешните работи получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата разгласи, че е подготвена с 90% от следствието.

Заключенията на испанските управляващи, изпратена на Министерство на вътрешните работи в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се допусна, че в тази ситуация " Барселонагейт " са изпрани над 5 млн. евро. " Има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро ", се споделя в документа, с който " Сега " разполага. Материалите, получени от Министерство на вътрешните работи, не се одобряват от прокуратурата като доказателство по случая.

Случаят " Барселонагейт " е един от въпросите, за които министър председателят Кирил Петков изиска обществен доклад от държавното обвиняване какво е свършено за дългия интервал, в който се води следствието. То е формирано през ноември 2020 година Двете европейски заповеди за следствие са пратени до Испания едвам година по-късно. По втората към момента се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от основните настоящи лица в абсурда и с която са свързани двата скъпи парцела в Барселона, за които се допуска, че са в скица за пране на пари. Едва в средата на февруари прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за откриване на банкова загадка и даване на данни от локалния Търговски указател.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР