Официалният празник на Русе честват на Гергьовден жителите на града.

...
Официалният празник на Русе честват на Гергьовден жителите на града.
Коментари Харесай

Анатоли Станев:Държавността не се отстоява само на бойното поле

Официалният празник на Русе празнуват на Гергьовден жителите на града. На тържествената гала пред Паметника на починалите в Сръбско-българската война, регионалният шеф Анатоли Станев приветства жителите и гостите на Русе по случай Деня на храбростта и празника на града. „ Русе е градът, който остава в сърцето на всеки докоснал се до неговия неповторим дух и история. Русе не инцидентно е определян като най-европейския град на България, тъй като хората, които живеят тук са тези, които са потвърдили, че носят в себе си възприятието за независимост и горделивост. Качества, които е належащо всекидневно да отстояваме, тъй като поемайки отговорност ние демонстрираме, че сме осъзнали дълга си да пазим и развиваме своите град и общественост “, сподели Станев на церемонията, проведена от Община Русе. Той уточни още, че в тези времена на разделяне и тествания повече от всеки път имаме потребност да се усещаме обединени от една идея и през днешния ден тази идея е Русе – градът на свободния дух и първите неща. „ Това обаче не е единствено част от предишното или страниците на книгите, тъй като посредством нашите действия през днешния ден сътворяваме бъдещето. Ключът към триумфа и одобряването на Русе като проспериращ град и място на гения и знанието, е да следваме заветите на достойните и да бъдем свободни в решенията си “, съобщи регионалният шеф.

„ Вярвам, че не инцидентно празникът на Русе се празнува точно през днешния ден. Днешният ден е измежду тези, които ни припомнят за дълга към отечеството, за което мерило е държанието на всички българи. Много е говорено и писано за българския войник, за неговия темперамент и мощ, само че най-важното е и през днешния ден да помним, че държавността не се отстоява единствено на бойното поле, а и на фронта на ежедневните ни борби с неправдата, егоизма и покорството “, показа Станев.

По традиция празникът стартира с приемане на почетния часовой от началника на русенския гарнизон и пълководец на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев. В честването се включиха и представители на 13-и юношески гвардейски отряд. В памет на починалите за отечеството ни войни бе отслужена заупокойна молитва и признателен молебен във връзка Деня на храбростта от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и свещеници от Русенската света митрополия. Водещ на събитието бе Венцислав Петков, а присъстващите имаха опцията да чуят и рецитал на стихотворението „ Новото гробище над Сливница “. Приветствия към присъстващите бяха отправени още от кмета Пенчо Милков, ръководителя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, а също и от кмета на Гюргево Адриан Ангелеску и ръководителя на регион Тараклия Иван Паслар. Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев извърши празнични маршове.

Сред формалните посетители бяха народни представители, заместител регионалният шеф Детелина Ачева, заместник-кметът на Община Гюргево Мариян Дамян, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Магдалина Илиева, Енчо Енчев и Димитър Недев, общински съветници, общественици от Русе и района, както и изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, която е почетен жител на Русе и Гюргево. На събитието участваха още началникът на Военно окръжие – I степен Русе подполковник Васил Петров, както и ректорът на Русенския университет учен Христо Белоев и представители на редица локални и държавни институции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР