Официалният език на председателството ще е български, заяви в Седмицата

...
Официалният език на председателството ще е български, заяви в Седмицата
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Официалният език на председателството ще е български

Официалният език на председателството ще е български, съобщи в " Седмицата " по Дарик радио министър Лиляна Павлова.

" Има две доста значими аргументи за това решение. Искаме да се чува българска тирада, желаеме да се приказва на български. Това има една голяма изгода за нас, за България, за стопанската система, за университетите. Всички планове на регламенти и цялата комплицирана, тежка, бюрократична терминология, ще бъде преведена на български език ", изясни Павлова. И добави, че тази терминология ще бъде предоставена на Софийски университет.

" Английският език е формален език и няма да отпадне ", разясни министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Заседанията ще бъдат превеждани на шест езика - български, британски, френски, немски, италиански и испански.

Лиляна Павлова разгласи още, че формалното откриването ще бъде на 11 януари в Народния спектакъл, където се чака да дойдат ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.Лидерите и държавните глави на страните членки на Европейски Съюз ще бъдат в България на 17 май. 

1500 лица общо ще работят за европредседателството. Всички те ще работят всекидневно по действия, свързани единствено и само с председателството. Към тях ще има и други хора от министерства, които ще оказват помощ, разясни министър Павлова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР