Официална церемония по откриване на обекта Реконструкция на обща пречиствателна

...
Официална церемония по откриване на обекта Реконструкция на обща пречиствателна
Коментари Харесай

Откриха реконструираната пречиствателна станция в с. Божурица

Официална гала по разкриване на обекта „ Реконструкция на обща пречиствателна станция за отпадни води /ПСОВ/ за група обитаеми места за общините Плевен – Долна Митрополия ” се състоя на 31 май 2022 година на територията на станцията в с. Божурица.

Това е петият, най-мащабен обект в границите на плана „ Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия ”, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година ”, съфинансирана от Европейския съюз по Кохезионния фонд.

Гости на събитието бяха Антон Тонев – Заместник основен шеф на Главна дирекция „Оперативна стратегия „Околна среда““ и Красимир Илиев – Началник-отдел „Техническа верификация“ в Главна
дирекция „Оперативна стратегия „Околна среда“ в Министерството на околната среда и водите, а домакини – заместник-кметовете на общините Плевен и Долна Митрополия – Стефан Милев и Георги Йончев.

Първата копка на реконструкцията беше направена на 8 май 2019 година Изпълнител на дейностите е ДЗЗД „ Чиста вода ”, а строителен контрол – „ Ати консулт ” ЕООД – София. Стойността на строително-монтажните работи е 27 888 800 лева без Данък добавена стойност.

С осъществяването на строително-монтажните работи е реализирано изцяло реконструиране, модернизиране и уголемение на съществуващата обща Пречиствателна станция за група обитаеми места от общините Плевен и Долна Митрополия за 130780 е.ж. Реконструирани са всички уреди за филтриране на отпадъчните води и уреди за отнасяне на утайките, в които са включени отпадъчните води, формирани от агломерациите Плевен, Долна Митрополия, Тръстеник, Ясен и Буковлък, както и отпадъчните води и утайки от прилежащите обитаеми места.

Новите машини и уреди подсигуряват постигането на параметрите за пречистена вода и качеството на получените утайки, понижаване на експлоатационните разноски, непрестанен режим на работа и гъвкави благоприятни условия при изменчив хидравличен товар на оборудванията.

С модернизацията на ПСОВ, тя към този момент дава отговор на стандартите за заустване на пречистени отпадъчни води във водните приемници, в сходство с условията на Директива 91/271/ЕИО за филтриране на градските отпадъчни води. Пречиствателната станция към този момент дава отговор на условията за продуктивност и качество на пречистената вода.

„ Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия ” BG16M1OP002-1.006-000, се реализира, посредством АДБФП № Д-34-5/18.01.2017 година, с обща стойност 117 150 300, 52 лева, от които безвъзмездната финансова помощ възлиза на 87 911 636, 37 млн. лева Той е е първият и единствен в страната партньорски план сред две общини – Плевен и Долна Митрополия, във ВиК бранша през програмния интервал 2014-2020 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР