Официална информация за името на арестувания за палежа на Културния

...
Официална информация за името на арестувания за палежа на Културния
Коментари Харесай

Партия „Левица” призова на протест за освобождаване на арестувания за палежа в Битоля

Официална информация за името на задържания за палежа на Културния клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля, чиито букви Л.Б. уточни министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски към момента няма, само че от опозиционната партия „ Левица ” оповестиха митинг с искане за освобождение на Ламбе Алабакоски и отменяне на повдигнатото наказателно обвиняване против него. Името на 34-годишния артист, разпознат зад буквите, беше оповестено и от медиите в Северна Македония, а обществените мрежи прегряха от мнения. 
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 434
Оливер Спасовски не пожела публично да уточни име, само че сподели, че задържаният е признал действието, били са проследени записите на камерите на постройката на културния клуб, само че и тези на други здания в града. Извършен е обиск на дома и още един обект, обвързван със арестувания, където са открити движимости и облеклата, които са употребявани по време на палежа.

„ Разполагаме с неоспорими и неопровержими доказателства. Лицето е арестувано и чакаме да бъде изправено пред способния арбитър по авансово произвеждане. Министерство на вътрешните работи желае мярка за неотклонение, защото са налице изискванията за такова искане. Иска ми се обаче да изчакам решение на способния съд ”, сподели Спасовски, представен от Българска телеграфна агенция.

Междувременно двама юристи оповестиха през обществените мрежи, че са подготвени гратис да пазят обвинения за палежа.  

„ Клубът е бил затворен и в него не е имало никого сега на палежа, което значи, че самият пожар не е предизвикал заплаха за никого, нито материалните вреди са задоволително огромни, единственото, за което би трябвало да носи отговорност, е нарушение на публичния ред и успокоение, т.е. за предизвикателство на пожар в социална постройка ”, изяснява единият от двамата юристи Янаки Митровски.

Името на артиста беше оповестено и от опозиционната партия „ Левица ”, от където посредством Facebook профила си приканиха за митинг на следващия ден вечер в Битоля. 

„ Настояваме за отменяне на повдигнатото наказателно обвиняване против Ламбе Алабаковски. Настояваме за незабавно разглеждане на сигнала, който Левицата изпрати до прокуратурата против ръководителя на клуб „ Ванчо (Иван) Михайлов ”, за разкритие на подигравките над македонския народ и предизвикателство на ненавист, разкол и назадничавост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа. Настояваме Министерството на външните работи да връчи протестна нота на българския дипломат в Република (Северна) Македония заради непрекъснатото отказване на македонския народ, което кулминира с откриването на клуб в чест на палача на македонската идея, Ванчо (Иван) Михайлов. Призоваваме цялата общност да покаже, че Битоля е град на антифашизма! ”, пишат от „ Левица ”.

Партия " Левица " има двама депутати в Народното събрание на Република Северна Македония и призоваваше за митинги и при откриването на Културния клуб „ Иван Михайлов ” на 16 април, а директно по-късно сезира прокуратурата в Битоля с искане за покачване на обвиняване против ръководителя на Клуба „ за излагане на подбив на македонския народ ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР