Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с

...
Офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета с
Коментари Харесай

Лев инс осъди прокуратурата и МВР за над 48 милиона лева заради акция Октопод

Офиси на сдружението бяха запечатани, а техниката им конфискувана с аргумента, че един от обвинените - Алексей Петров - е обвързван с компанията

Застрахователната компания " Лев инс " печели на първа инстанция дело за обезщетение против прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за над 48 млн. лева поради акция " Октопод ". Сайтът, който първи заяви за правосъдното решение, пресмята, че с лихвите сумата набъбва до 82 млн. лева Пак съгласно bird присъденото обезщетение е рекордно.

Екип на вестник също се среща с решението на арбитър Мария Милушева от Окръжния съд в Перник. Делото се гледа там, а не в София, защото столичните съдии си направиха отказ. Поводът за това беше, че искът на " Лев инс " е ориентиран и против Софийския градски съд.

" Лев инс " го печели поради вредите, нанесени на сдружението от акция " Октопод ", извършена преди близо 13 години, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, по това време най-доверен човек на Бойко Борисов в ГЕРБ. Сумата е присъдена поради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция " Октопод ". Тогава офиси на сдружението бяха запечатани, а техниката им конфискувана с аргумента, че един от обвинените - Алексей Петров - е обвързван с компанията. Миналата година Петров беше дефинитивно оневинен по делото.

Компанията твърди, че неведнъж е обръщала внимание на проверяващите органи и прокуратурата, че в конфискуваната компютърна техника и сървърни конфигурации се съхраняват извънредно значима база данни, обвързвана със застрахователната активност, включително данни за застраховано имущество, страни по договорите, интервала на застрахователно покритие, както и покрити опасности по съответните застраховки. Освен това с тази техника и сървърни конфигурации ръководят и софтуера на застрахователната компания за вписване на застрахователни полици и обработка на вреди, което неимоверно заплашва активността и приходите на компанията, даже на процедура е направило невъзможна активността ѝ.

Иззетата техника и документи са върнати едвам 4 години по-късно.

Компанията се жалва пред съда и че от основаната от проверяващите социална настройка, че Алексей Петров я има и пере пари с нея, е нарушило доверието на клиентите в нея. Затова претендира и за обезщетение за уронено положително име. 300 000 лева от въпросните 48 млн. лева са присъдени тъкмо за това. Останалата част от компенсацията е за пропуснати изгоди и вреди от наказателни постановления.

Най-голям дял от присъденото обезщетение - 29 939 009 лева е за вреди и пропуснати изгоди от прекъснати с сдружението застрахователни контракти през 2010 година

" Само за година компанията била принудена да отговори на над 400 претенции за инспекции от страна на Комисията за финансов контрол, голям брой застраховани лица предявявали искания за неотложно погашение на застрахователни компенсации и бързо култивиране на вредите заради подозрения за закриване и разпродажба на компанията, а хиляди застрахователни контракти бяха прекъснати ", написа в правосъдното решение. Заради конфискуваната техника компанията е платила над 615 хиляди лева за ново съоръжение, а за 2 години за реклама са дадени над 4 млн. лева

Неотдавна друга компания, също претърсена при акция " Октопод ", осъди дефинитивно прокуратурата за над 1 млн. лева обезщетение. Решението за 48 млн. лева на съда в Перник не е дефинитивно. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи могат да го нападат пред още 2 инстанции. Същото може да на направи и компанията, защото част от желае ѝ е отхвърлена като недоказана.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР