„Офанзивата на Турция в Сирия се случва, докато в Централна,

...
„Офанзивата на Турция в Сирия се случва, докато в Централна,
Коментари Харесай

Турция влиза в ненужна война

„ Офанзивата на Турция в Сирия се случва, до момента в който в Централна, Източна и Южна Сирия се правят няколко военни офанзиви и сражения. Операцията на Турция беше съгласувана с Русия и точно  Москва даде "зелена светлина ", което изостри връзките на руснаците с кюрдите и настрана сред кюрдите и държавното управление в Сирия, и сред кюрдите и Турция. Анкара и Дамаск към този момент няколко пъти имаха срещи, на които се обсъждаха общи дейности против кюрдите и до момента в който тези общи политики имат допирни точки, Асад няма да предприеме нищо против Турция и турската войска “. Това съобщи в изявление пред Факти.бг ръководителят на Форума за арабска просвета Руслан Трад , който разяснява офанзивата, която Турция прави в Сирия през последните дни.

Ще докара ли турската атака до ново изостряне на спора в Сирия?

Трябва да кажем, че сегашната нова турска атака в Сирия се случва на фона на към този момент възобновени сражения из страната и нарушение на зоните за деескалация, които трябваше да предпазят точно от нова ескалация. Но защото проектът за тях беше изпълнен с пробойни, скоро насилието избухна още веднъж. Турската интервенция се случва, до момента в който в Централна, Източна и Южна Сирия се правят няколко военни офанзиви и сражения.

От 20-ти януари насам Турция навлезе в държания от кюрдски сили кантон Африн под претекст, че пази територията си, въпреки да няма действителна заплаха. Тази атака в действителност може да докара до нова вълна на ескалация, като се има поради, че сирийското държавно управление има за цел да върне всички територии под собствен надзор. Операцията на Турция беше съгласувана с Русия и точно Москва даде "зелена светлина ", което изостри връзките на руснаците с кюрдите и настрана сред кюрдите и държавното управление в Сирия, и сред кюрдите и Турция.

Може да се чакат дейности и на турска територия поради тази атака. Накратко: сигурно може да чакаме нова ескалация и то на голям брой фронтове.

Възможно ли е това да прерасне в интернационален спор поради недоволството от страна на Русия и Съединени американски щати?

Съединени американски щати и обособени страни от НАТО от известно време имат проблеми в връзката с Турция. Анкара несъмнено поглежда към Русия от ден на ден и това тормози Алианса. Проблемът е, че в Сирия американците позволиха голям брой неточности, разрешили на Турция, Иран и Русия да се възползват в името на своите геополитечски ползи, по тази причина не е учудващо, че има напрежение сред членовете на НАТО. Американците стартират своя самодейност в Източна Сирия под шапката на Сирийските демократични сили, в които съществена роля имат кюрдските милиции. Това тормози Турция и ще бъде употребявано като предлог да нападат кюрдите и от там косвено да изпратят обръщение на натовските си сътрудници.

Русия, от своя страна, към този момент няма искания към Турция - даже противоположното - те си сътрудничат в Сирия на доста равнища, в това число разследващо, а това е още една причина за напрежение в НАТО. Сирия ще продължава да бъде причина за напрежение и то в околните месеци. Ако приказваме от позиция на това дали ще има по-голям спор - то към този момент се води, въпреки и с дипломатически и хибридни средства.

Какво цели Турция с тази атака и допустимо ли е да се стигне до пълномащабна война със Сирия? Как би трябвало да работи България следователно?

Африн публично се смята за сирийска територия, само че де факто е кантон в състава на Сирийски Кюрдистан, Рожава. Турция цели цялостното изтласкване на кюрдите от сирийската си граница и установяването на 30-километрова буферна зона, което да не разреши кюрдите да открият свои бази, както в този момент.

Тази задача ще е сложна и съгласно мен Анкара влиза в една ненужна интервенция, която ще се отрази и във вътрешен проект. От друга страна, сирийското държавно управление гледа към този момент без да се намесва. Анкара и Дамаск към този момент няколко пъти имаха срещи, на които се обсъждаха общи дейности против кюрдите и до момента в който тези общи политики имат допирни точки Асад няма да предприеме нищо против Турция и турската войска. Пак би трябвало да споменем, че Русия е поръчител за това и без Москва интервенцията в Африн нямаше да се случи.

България би трябвало да следи извънредно от близко и постоянно всичко, което се случва към границите й и събитията в Сирия не вършат изключение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР