Одобрена е информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и

...
Одобрена е информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и
Коментари Харесай

Правителството призна - към март дефицитът е от 641,0 млн. лева

Одобрена е информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за първото тримесечие на 2023 година, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет след постоянното съвещание на държавното управление.

Правителството утвърди информацията за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия (КФП) за първото тримесечие на 2023 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси.
На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) на касова основа към март 2023 година е негативно в размер на 662.4 млн. лева (0,4 % от прогнозния БВП) и се образува от недостиг по националния бюджет в размер на 641,0 млн. лева и по европейските средства в размер на 21,4 млн. лева За съпоставяне, за първото тримесечие на 2022 година беше регистриран остатък в размер на 294,7 млн. лева, което значи, че на годишна база бюджетното салдо за интервала се утежнява с 957,2 млн. лева Продължава наклонността от първите два месеца на годината растежът на разноските (27 на сто) доста да изпреварва растежа на приходите (18,6 на сто), което е главната причина за утежняването на бюджетната позиция по отношение на миналата година.
Приходите, помощите и даренията по КФП към март 2023 година са в размер на 14 691,8 млн. лева Постъпленията нарастват с 2 308,2 млн. лева (18,6 %) по отношение на регистрираните към март 2022 година Данъчните и неданъчните доходи по КФП нарастват номинално с 2 355,2 млн. лева, а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) са по-малко с 47,0 млн. лева по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година.
Данъчните приходи (вкл. приходите от осигурителни вноски) са в размер на 11 817,2 млн. лева Постъпленията от налози и осигурителни вноски нарастват с 1 942,0 млн. лева (19,7 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на миналата година, като образуват 80,4 % от общите приходи по КФП за интервала. Приходите в частта на директните налози възлизат на 1 426,2 млн. лева, като нарастват със 178,7 млн. лева (14,3 %) по отношение на регистрираните към март 2022 година Постъпленията от косвени налози са в размер на 5 697,0 млн. лева (ръст от 508,7 млн. лева, 9,8 % по отношение на регистрираните към март 2022 г.). Приходите от други налози (включват други налози по ЗКПО, имуществени и други данъци) са в размер на 1 079,2 млн. лева (в т. ч. 552,5 млн. лева целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " ) или растеж от 690.4 млн. лева по отношение на регистрираните към март 2022 година Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са в размер на 3 614,8 млн. лева, което съставлява растеж от 564,2 млн. лева (18,5 %) по отношение на регистрираните за същия интервал на 2022 година.
Неданъчните доходи са в размер на 2 440,5 млн. лева (ръст от 413,2 млн. лева, 20,4 % по отношение на същия интервал на 2022 г.) и се образуват главно от доходи от държавни, общински и правосъдни такси, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от концесии, доходи от продажба на квоти за излъчвания на парникови газове и други.
Приходите от помощи и дарения са в размер на 434,1 млн. лв..
Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към март 2023 година възлизат на 15 354,3 млн. лева За съпоставяне, разноските по КФП към март 2022 година бяха в размер на 12 088,9 млн. лв.. В номинално изражение разноските нарастват по отношение на първите три месеца на 2022 година с 3 265,4 млн. лева (27,0 %). В обособените разходни индикатори най-значително повишаване има при разноските за пенсии (1 050,2 млн. лева.), както и в частта на разноските за прехрана (652,6 млн. лева.), разноските за личен състав (628,2 млн. лева.), разноските за дотации (604,8 млн. лева.) и други. Ръстът на разноските се дължи на влезнали в действие нормативни актове, включително промени в пенсионната сфера, настоящи стратегии за погашение на обезщетения на потребителите на електрическа сила, разплащане на отговорности по бюджета на Министерство на регионалното развитие, влезнали в действие увеличени размери на възнагражденията в редица администрации и други.
Нелихвените разноски са в размер на 14 595,9 млн. лева (ръст от 3 244,6 млн. лева, 28,6 % по отношение на регистрираните към март 2022 г.). Текущите нелихвени разноски са в размер на 13 659,9 млн. лева Капиталовите разноски (вкл. чистият приръст на държавния резерв) възлизат на 929,0 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 7,0 млн. лева Лихвените заплащания са в размер на 303,1 млн. лева (спад с 32,7 млн. лева, 9,7 % по отношение на същия интервал на 2022 г.).
Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 31.03.2023 година от централния бюджет, възлиза на 455,2 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.
Размерът на фискалния запас към 31.03.2023 година е 12,6 милиарда лева, в това число 12,0 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,6 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

 

В Стара Загора ще има институт за продоволствена сигурност

Към Тракийския университет в Стара Загора ще се сътвори Институт за продоволствена сигурност, реши държавното управление. Институтът ще създава, усъвършенства и ползва научни и софтуерни подходи за реализиране на промяна на аграрния бранш в България. Основната цел е да се обезпечи висок стопански резултат.
Новосформираното звено ще играе стратегическа роля в намирането на иновационни и модерни решения за провокациите и проблемите към аграрния бранш в България. Ще се създават експертни разбори, тактики, научно-обосновани политики и други рамкови документи, чиято цел е да подтикват резистентен напредък с по-силна и по-тясна интеграция на заинтригуваните страни в агробизнеса.
Предложението за разкриване на Института за продоволствена сигурност е на ректора на Тракийския университет в Стара Загора след решение на университетския съвет на висшето учебно заведение.

Правителството утвърди плана на Морски тримерен проект
на Република България 2021-2035 година

Министерският съвет утвърди плана на Морски тримерен проект на Република България с времеви небосвод до 2035 година Приемането на Морски пространствени проекти е наложително за всички страни от Европейския съюз с изход на море. С утвърждението на Морския тримерен проект България прави безапелационна поръчка за присъединение към страните, спазили своето обвързване по Директива 2014/89/ЕС на ЕП и на Съвета от 23 юли 2014 година за определяне на рамка за морско пространствено обмисляне.
Законът за морските пространства и вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България планува документът да бъде обновен на всеки 10 години. При нужда това ще бъде правено и в по-кратък период.
Планът ще разреши оптимално да се употребяват естествените дадености и запаси в акваторията на Черно море и да се основат предпоставки за развиване на всички стопански действия при съблюдаване на екологичните правила. Той не планува смяна в метода на трайно прилагане на крайбрежните територии, както и капиталови начинания или ново строителство по реда на нормативната рамка за устройство на територията.
Приемането и осъществяването на Морския тримерен проект на Република България съставлява крачка в посока към по-устойчиво потребление на Черно море и по-ефективното му запазване.

Прието е изменение на Програмата за изискванията и реда за асортимент на планове за действия, които се финансират със средствата от Модернизационния фонд

Правителството одобри Решение за изменение на Програмата за изискванията и реда за асортимент на планове за действия, които се финансират със средствата от Модернизационния фонд. Програмата бе утвърдена с РМС № 67 от 26 януари 2023 година С изменението се поправя позволена техническа неточност в приложение № 4 от Програмата, в резултат на която бе стеснен обсегът на операторите на електроенергийната система единствено до операторите на електроразпределителните мрежи.
С признатото решение се дава опция за обезпечаване на финансиране по линия на Модернизационния фонд и за основния план „ Устойчиво адаптиране на националната електропреносна мрежа за пълноценно консолидиране на капацитета за произвеждане на възобновима сила – GREENABLER “ с бенефициер ЕСО ЕАД, който е препоръчан за отчасти съфинансиране по Repower EU (група от вложения в границите на проекта) и цели ускорено адаптиране на съществуващата електропреносна мрежа на Република България към масираното разрастване на ВЕИ на територията на страната.

България и УНИЦЕФ не престават съдействието си за гарантиране на правата на всички деца

Министерският съвет утвърди План за деяние по Програмата за съдействие сред държавното управление на България и УНИЦЕФ за интервала 2023-2027 година и работен проект за осъществяването му през 2023-2024 година Основната цел на двата документа е оказване на поддръжка на институциите на национално равнище за възстановяване на политиките за деца и повишение детското богатство.
Планираните ограничения и действия в проектите са ориентирани към усилване на поддръжката за ранното детско развиване и протекция на детето, понижаване на бедността, поощряване на общественото включване и мониторинг на правата на децата. Фокус се слага и върху укрепването на просветителната система на национално и локално равнище за разширение на достъпа до приобщаващо и качествено обучение и създаване на умения за всички деца, в това число и тези в най-неравностойно състояние. Предвидени са и действия за гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна и подкрепяща фамилна среда, поощряване на детското присъединяване във вземането на решения за възстановяване на политиките за деца, както и за предварителна защита на насилието над деца и протекция на жертвите.
Изпълнението на Плана за деяние и двугодишния работен проект цели да поддържа напъните на България да подсигурява правата и благополучието на децата, в това число на тези в неравностойно и уязвимо състояние, тъй че да могат да развият своя цялостен капацитет в едно приобщаващо и закрилящо общество.

Одобрен е Национален проект за 2023 година за развиване на качествата за ръководство на границите и връщане на нелегално пребиваващи жители на трети страни

Правителството утвърди Отчет на Националния проект за 2022 година за развиване на качествата за ръководство на границите и връщане на нелегално пребиваващи жители на трети страни. Министерският съвет одобри и Национален проект за 2023 година
Националният проект е учреден на написаните цели на Националната тактика за интегрирано гранично ръководство в Република България 2020- 2025 г. Той обгръща основни задания, свързани с реализиране на ефикасен граничен надзор, усилване на съдействието с трети страна за понижаване на миграционния напън и връщане на жители на трети страни, създаване и усъвършенстване на националните осведомителни системи за реализиране на оперативна съгласуемост с европейските системи, както и дейно противопоставяне на трансграничната престъпност.
Анализът сочи, че през страната ни минава Източно-средиземноморският мигрантски маршрут, което дефинира високи равнища на миграционен напън. Основните старания са ориентирани към преодоляване на мигрантския поток по българо-турската граница, както и ограничение в оптималната степен на процесите на вторично напредване през сръбско-българската граница от Централна и Западна Европа. В този смисъл Националният проект на Република България за 2023 година се основава на сюжети, извлечени посредством разбор на риска, които отразяват вероятното развиване на обстановката по външните граници в региона на противозаконната имиграция, както и провокациите, набелязани в цикъла на многогодишната политика за европейско интегрирано ръководство на границите. Създаването на сюжети е от основно значение за стратегическата прогноза при взимане на управнически решения за обмисляне на развиването на капацитета/способностите и за дейностите, които би трябвало да се организират. Тези сюжети са и вероятни други възможности, които подкрепят другите ведомства и структури в подготовката им за непредвидими, бъдеще обстановки. Именно ръководството на бъдещите закани и провокации, посредством основаване на сюжети и обмисляне на бъдещи дейности, стои в основата на стратегическото ръководство, като покачва опциите за реализиране на задачите на структурната единица.

Одобрен е Годишният доклад на Държавна фирма „ Земеделие “ за 2022 година

Министерският съвет утвърди Годишния доклад на Държавен фонд „ Земеделие ”- Разплащателната организация за 2022 година.
През предходната година са подписани 1 982 контракта по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година, а изплатените средства възлизат на 342 423 010,52 лв..
В акция 2022 по схеми и ограничения, управлявани по линия на директни заплащания, са признати 96 643 заявки. Преведените дотации за директни заплащания по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) са на стойност 1 557 783 913 лв..
Изплатените суми по пазарните ограничения по линия на селскостопанските пазарни механизми през 2022 година възлизат на 128 931 468 лв., от които 58 250 004 лв. са от ЕФГЗ и 70 681 464 лв. - национални средства.
Извършените заплащания по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 през миналата календарна година са общо 22 778 110,04 лв..
По капиталовите схеми за подкрепяне към 31 декември 2022 година са постъпили заплащания в размер на 1 887 250,91 лева През отчетния интервал са отпуснати 195 нови заеми на стойност 827 169 лв..
През предходната година са изплатени 747 183 001 лв. по 36 схеми за краткосрочно подкрепяне, от които са се възползвали 85 772 аграрни стопани.

Броят на въведените във ВетИС данни за домашни и безстопанствени кучета в България се е нараснал през миналата година

През миналата година броят на въведените данни в Интеграционната система на БАБХ - ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България резервира наклонност за нарастване. Това е показателно за засиления надзор на инспекторите от всички регионални дирекции по сигурност на храните. Това демонстрират данните в признатия от кабинета през днешния ден Отчет за осъществяване на Националната стратегия за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за интервала януари-декември 2022 година
В осъществяване на общинските стратегии за преодоляване на популацията за предходната година са хванати 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета в България е най-голям в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци за осиновяване са превозени най-често за Германия, Англия и Нидерландия.
Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за предходната година са 35 020 броя. Преброяването им е осъществено в сходство с условията на Националната стратегия. За същия интервал кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е доста понижение с 16,7% спрямо 2021 година и спад от 2,9% по отношение на 2020 година
Изоставянето на домашните любимци от техните стопани към момента е постоянно срещана процедура, което е и причина за динамичността в популацията на безстопанствените кучета в страната.

Правителството одобри разпореждане за разполагане и действие на полигон на Българската войска в региона на нос Шабла

Министерският съвет одобри разпореждане за разполагане и действие на полигон на Българската войска в региона на нос Шабла.
С приемането на акта се регламентират еднопосочно статута и границите на полигон Шабла и се обезпечава по - ефикасното му потребление от модерни зенитно—ракетни комплекси на въоръжение у нас и в страните членки на НАТО при осъществяване на огромни учения и тренировки. Синхронизира се националната нормативна база и се обезпечават условия за намаление на рисковете при осъществяване на тренировки и учения със модерни мостри военна техника.
След влизане в действие на Постановлението ще се усилят размерите въздушно пространство за осъществяване на цивилен полети, ще се обезпечи безконфликтност на дейностите, осъществявани на армейските полигони с осъществяването на полети на гражданската авиация, ще се усъвършенства гражданско- военната съгласуваност при запазване на въздушно пространство и ще се увеличи равнището на сигурност на полетите.

Приети са промени в Класификатор на длъжностите на военнослужещите в МО, структурите на директно послушание на министъра на защитата и БА

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Класификатор на длъжностите на военнослужещите в Министерството на защитата, структурите на директно послушание на министъра на защитата и Българската войска, признат с Постановление на Министерски съвет № 309 от 14 декември 2018 година
С сегашния план на Постановление за изменение и допълнение на Класификатора се оферират промени свързани с обезпечаване на нужните длъжности за военнослужещи по длъжностни равнища в обсега на военните звания в построената организационна конструкция на въоръжените сили.
Въвеждат се нови длъжности и се променят длъжности, нужни за окомплектоване на реорганизиращите се структури/формирования през 2023 година, според Плана за развиване на въоръжените сили на Република България до 2026 година
Измененията ще влязат в действие от 01.07.2023 година

Одобрено е изменение на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Сърбия 2014-2020

Министерският съвет утвърди изменение на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Сърбия 2014-2020. Изменението има за цел да отрази незначителното изменение, направено през 2021 година, за което Европейската комисия беше известена според условията на регламента. Тогава свободен запас в размер на 96 668 евро беше пренасочен от Приоритетна ос 2 “Младежи ” към Приоритетна ос 1 „ Устойчив туризъм “ и Приоритетна ос 3 “Околна среда “. Разпределените средства бяха употребявани за финансирането на четири аварийни плана за решение на взаимни проблеми и потребности в региона на туризма и околната среда по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Сърбия 2014-2020, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II.

Одобрено е изменение на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Турция 2014-2020

Министерският съвет утвърди изменение на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Турция 2014-2020. Изменението има за цел да отрази незначителното изменение, направено през 2021 година в програмния документ, за което Европейската комисия беше известена според условията на регламента. Тогава свободен запас в размер на 279 839 евро беше пренасочен от Приоритетна ос 2 “Устойчив туризъм ” към Приоритетна ос 1 “Околна среда “ на Програмата, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II. Допълнителните средства бяха употребявани за финансиране на спомагателни действия по стратегическия план “Трансграничните райони сътрудничат за СИН РАСТЕЖ (BLUE GROWTH COLLABs) ”, който поддържа научни центрове в Бургас и Одрин за проучване и мониторинг на екологичното положение на локалните екосистеми и кореспондира с дълготрайната тактика на Европейски Съюз за наследник напредък.

Правителството закрива почетно консулство в Полша

Министерският съвет одобри решение за освобождение на почетния консул господин Ян Хоростковски и закриване на ръководеното от него почетно консулство на Република България за консулски окръг Вроцлав, обхващащ територията на воеводство Долен Шльонск в Република Полша, по избор на господин Хоростковски, поради влошено здравословно положение.
Повече от две десетилетия господин Хоростковски способства за активизирането на двустранния разговор и задълбочаването на другарските връзки и доверието сред българския и полския народ. За цялостната си активност през 2017 година е почетен с медал „ Мадарски конник “ първа степен.

Одобрено е предложение за предоставяне на единодушие за присъединяване на България в нарастването на капитала на Банката за развиване на Съвета на Европа

Със свое решение Министерският съвет предложи на Народното събрание да даде единодушие за присъединяване на Република България в нарастването на капитала на Банката за развиване на Съвета на Европа (БРСЕ). По този метод ще се резервира процентното присъединяване на страната - 1,140% в записания капитал на БРСЕ, ще се подкрепи финансовата й непоклатимост и ще се поддържа в осъществяването на задачата й за обществено доближаване в Европа.
Страната ни следва да запише нови документи за присъединяване на стойност 48 465 000 евро. Делът на платимия капитал за нарастването е в размер на 13 686 516 евро. Определянето на новото присъединяване е вследствие на Решение 463(2022), с което Управителният съвет утвърди нарастването на записания капитал на БРСЕ. В него е планувано, че записаният капитал се усилва с най-много 4,25 милиарда евро. Делът на платимия капитал за всяка записваща се страна членка е 28,24% - съответстваща на най-много 1,2 милиарда евро платим капитал, който да бъде импортиран на четири равни годишни вноски в интервала 2023-2026 година.
Банката за развиване на Съвета на Европа е многостранна банка за развиване с извънредно обществен мандат и съставлява главен инструмент на политиката на взаимност в Европа. Участва във финансирането на обществени планове, реагира при изключителни обстановки и способства за възстановяване на изискванията на живот на най- неравностойните групи от популацията. Банката финансира главно държавни планове, планове на локални управляващи и банки, като медиатори.
Република България е член на БРСЕ от 28 май 1994 година Към сегашния миг в Банката членуват единствено страни, които са членове на Съвета на Европа.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на 17 парцела - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Храбърско, община Божурище, Софийска област. Това ще разреши реализацията на народен обект „ Модернизация на железопътната линия София - Драгоман - Сръбска граница “.
С друго решение държавното управление даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ръководството на 16 броя парцели - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на с. Белозем, община Раковски, област Пловдив. Предоставянето на парцелите ще разреши да се осъществя на рехабилитацията на железопътния сектор Пловдив - Бургас и построяването на нови надлези и подлези.
С решение на държавното управление се лишава парцел от Българска организация по сигурност на храните - Областна дирекция по сигурност на храните - Смолян. Той се намира в село Момчиловци, община Смолян, и е с повърхност 1507 кв. м, дружно с издигнатите в него четири броя здания. Теренът и обектите в него са с отпаднала нужда за активността на ОДБХ - Смолян, и липсва бъдеща вероятност за използването му по предопределение. С държавното решение парцелът придобива статут на частна държавна благосъстоятелност и минава в ръководство на регионалния шеф на област Смолян.
Със свое Решение Министерският съвет дава единодушие за продажба на обособени елементи от лечебно заведение - недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Специализирани лечебни заведения за рехабилитация - народен комплекс “ ЕАД, гр. София, намиращ се в с. Баните, община Баните, област Смолян. Във връзка с подхванати дейности от Община Баните за разширение на уличната мрежа е произлязла нуждата да бъдат трансферирани обособени елементи от лечебното заведение в благосъстоятелност на Общината. Продажбата на парцелите ще се извърши посредством директно договаряне с община Баните по реда избран в Правилника за използване на Закона за обществените предприятия (чл. 30, алинея 1, т. 4) и в Закона за устройство на територията при цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен лицензиран оценител (чл. 15, алинея 3). Продажбата на обособени елементи от лечебни заведения, които са включени в листата по Приложение № 1 към член 3, алинея 1 на Закона за приватизация и следприватизационен надзор (ЗПСК), може да се извърши след решение на Министерския съвет, по предложение на органа, упражняващ правата на благосъстоятелност в капитала на комерсиалното сдружение. Съгласно ЗПСК 20 на 100 от цената на договорката ще бъдат импортирани в централния бюджет. Останалата част от паричния запас, получен от продажбата на парцела, ще остане в лечебното заведение и ще се употребява за вложения директно свързани с предмета му на активност и/или за угаждане ползите на кредиторите.

Одобрен е план на съглашение с Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация

Министерският съвет на Република България одобри Решение, с което утвърди плана на Споразумение сред Правителството на Република България и Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация като основа за водене на договаряния и упълномощи ръководителя на Държавната комисия по сигурността на информацията да го подпише.
Поради все по-голямото присъединяване на национални сдружения в разнообразни планове и стратегии, съфинансирани от Европейския фонд за защита, проведени, ръководени и координирани от Организацията за съдействие в региона на въоръженията, чиято съществена активност е съсредоточена в региона на въоръженията, се постанова продан на класифицирана информация. Споразумението сред Правителството на Република България и Организацията за съдействие в региона на въоръженията за отбрана на класифицираната информация ще усъвършенства успеваемостта при присъединяване, както и ще улесни осъществяването на плановете и стратегиите на Европейския фонд за защита.

Хъб по интелектуална благосъстоятелност ще свързва науката с промишлеността

Хъб по интелектуална благосъстоятелност и трансфер на технологии ще бъде основан в Института по право, стопанска система и интелектуална благосъстоятелност в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ” в съдействие с Европейското патентно ведомство. Хъбът ще свърже науката с промишлеността посредством протекция, ръководство и софтуерен трансфер на интелектуалната благосъстоятелност върху научноизследователските разработки, технологии и нововъведения.
Това е заложено в план на Меморандум за съгласие сред Министерството на образованието и науката, Софийския университет, Патентното ведомство на България и Европейското патентно ведомство, който беше утвърден от Министерския съвет. С осъществяването на Меморандума ще продължи съдействието сред подписващите го институции в региона на образованието и образованието по тематики, свързани с интелектуалната благосъстоятелност и прехвърлянето на технологии.
Целта на бъдещия Хъб ще бъде подготовката на експерти в региона на интелектуалната благосъстоятелност и прехвърлянето на технологии. Той ще дава образования и експертиза, подобаваща патентна информация за научноизследователска и развойна действия и обвързвания с това трансфер на технологии за нововъведения, конкурентоспособност и стопански напредък. Администрирането на Хъба ще бъде поето от Института, а Европейското патентно ведомство ще подкрепя активността му посредством даване на експертиза в региона на интелектуалната благосъстоятелност и образования.

Министерският съвет утвърди резултатите от неофициалната среща на министрите на Европейския съюз по околна среда

Правителството утвърди отчета за резултатите от неофициалната среща на министрите на Европейския съюз по околна среда, извършена на 18 и 19 април 2023 година в гр. Стокхолм, Кралство Швеция.
Министрите разискаха нуждата от основаването на условия и тласъци за бизнеса с оглед превъзмогване на пречките за реализиране на зелен преход. Общо бе разбирането за потребността от устойчиво, предвидимо, ясно и непротиворечиво европейско законодателство. Акцент в полемиките бе подложен на големия размер на ограничения, произлизащи от Европейската зелена договорка и останалите законодателни начинания, като особено внимание бе обърнато на обстоятелството, че те не регистрират в задоволителна степен резултатите върху конкурентосцособността на европейските артикули на международния пазар. Наблегнато бе на потребността от обилни вложения (в това число и във връзка с нововъведенията и създаването на нови технологии), с цел да бъдат реализирани амбициозните цели, като бе очебийно, че са нужни съответни финансови принадлежности, изключително като се вземе поради скоростта, с която би трябвало да се понижат излъчванията.
В рамките на неофициалната среща бяха дискутирани изискванията, които биха съдействали за прекъсване и превръщане на наклонността за загуба на биологично многообразие. Министрите се сплотиха към разбирането, че унищожаването на екосистемите и увреждането на естествения капитал доста ще ограничи бизнес опциите и капацитета за социално- икономическо развиване. Като затруднение пред опазването на биологичното многообразие бе посочена неналичието на задоволително финансиране в зелени планове. Делегациите сложиха акцент върху цифровизацията, която има капацитет за сериозен принос към устойчивостта в доста сфери, в това число и ръководството на горите и загубата на биологично многообразие.
Министрите разискаха и бъдещето на политиката на Европейския съюз по изменение на климата. В рамките на полемиката бе маркирано, че европейските политики в региона на климата и околната среда следва да се концентрират освен върху слагането на амбициозни цели, само че и върху инструментите, в това число и финансови, за постигането им. Отбелязана бе потребността от нараснало внимание и грижа за дребните и междинните предприятия за обезпечаване на съответна поддръжка и благоприятни условия за по-плавна акомодация. Като изключително значимо бе очебийно да се намерят работещи решения и тласъци на европейско равнище за опазване на конкурентоспособността на Съюза и на обособените страни, и по-специално на граничните страни членки, които са изложени на по-висок риск от изместване на производства.

Одобрен е планът на Споразумение за партньорство сред Европейска комисия и България за образуване на осведомителни и информационни акции за въвеждане на еврото

Със свое решение държавното управление утвърди план на Споразумение за партньорство сред Европейската комисия и Република България за образуване на осведомителни и информационни акции по отношение на прекосяването към евро в Република България в границите на осведомителната и информационната тактика за еврото и Икономическия и паричен съюз. Министърът на финансите бе акредитиран да го подпише от името на Република България.
Споразумението за партньорство планува да се координират напъните на българските и европейските управляващи, с цел да се увеличи информираността на обществеността за действието на Икономическия и паричен съюз и на еврото, и да се способства за плавната промяна на валутата, когато България одобри еврото.
Съвместните действия могат да бъдат съфинансирани посредством съглашение за безплатни средства или да бъдат изпълнени от Европейската комисия, според от съществуването на бюджетни средства. Подкрепата на Европейска комисия посредством съглашения за безплатна помощ или директно осъществяване на дейностите не би трябвало да надвишава 50 % от общите разноски, направени при осъществяване на националната тактика.
Подобни съглашения са подписвани и от другите страни в границите на подготовката им за присъединение към еврозоната.

Отчуждават се парцели и елементи от парцели за построяването на площадка за компресорна станция „ Чирен “ и пътна връзка

По решение на държавното управление се отчуждават парцел и част от парцел - частна благосъстоятелност за държавна потребност за създаване на софтуерна площадка на нова компресорна станция „ Чирен “ и път за достъп до нея. Обектите са част от план „ Разширение на потенциала на Подземно газово вместилище „ Чирен “ - надземна част. Имотите съставляват земеделска територия и се намират в землището на с. Чирен. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на „ Булгартрансгаз ” ЕАД.
Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Съгласно друго решение на държавното управление се отчуждават парцел и част от парцел - частна благосъстоятелност за държавна потребност за създаване на софтуерна площадка на нова компресорна станция „ Чирен “ и път за достъп до нея. Обектите са част от план „ Разширение на потенциала на Подземно газово вместилище „ Чирен “ - надземна част. Имотите съставляват земеделска територия и се намират в землището на с. Чирен. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на „ Булгартрансгаз ” ЕАД.
Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Създава се Съвет за развиване при Министерския съвет

Министерският съвет одобри Постановление за основаване на Съвет за развиване при Министерския съвет.
Съветът за развиване ще извършва функционалностите на съвещателен орган на Министерския съвет за съгласуваност на: създаването, осъществяването, отчитането и оценката на документи от националната стратегическа рамка; създаването, осъществяването и отчитането на програмата за ръководство на страната, както и на провеждането на политики за развиване или на значими въпроси от социална значителност.
В сходство със Закона за администрацията с плана на разпореждане са избрани дилемите и състава на съвета, както и администрацията, осигуряваща експертното и техническото му подкрепяне.
В плана на разпореждане е очакван ред за одобрение от съвета на предложенията за създаване на нови документи от националната стратегическа рамка, както и за координиране на създадените планове на документи. Дадена е формулировка на понятието „ национална стратегическа рамка “, като са изброени и типовете документи, които я сформират.
При осъществяването на функционалностите си, съветът ще се подкрепя от Координационен комитет за ръководство, наблюдаване, надзор и отчитане на осъществяването на Националната стратегия за развиване България 2030 и от Комитет за съгласуваност, мониторинг и надзор на създаването, осъществяването и отчитането на програмата за ръководство на страната.
Председател на съвета е министър-председателят, а негови членове са заместител министър-председателите и всички министри. Като наблюдаващ с право на консултативен глас в състава е включен ръководителят на Националния статистически институт.
Промените ще допринесат за:
• въвеждане на ясни правила и процедури за авансово одобрение на създаването на нови стратегически документи;
• отбягване на спомагателното накъсване на стратегическата рамка и възстановяване на съгласуваността сред стратегическите документи;
• осъществяване на ограниченията, планувани в Националната стратегия за развиване България 2030, в региона на устойчивите и съгласувани политики;
• осъществяване на уговорките по Националния проект за възобновяване и резистентност за понижаване на броя на стратегическите документи, посредством консолидиране на стратегическата рамка;
• основаване на механизъм за съгласуваност на създаването, мониторинга и отчитането на програмата за ръководство на страната.
С признатото разпореждане е анулирано до момента настоящото Постановление за основаване на Съвет за развиване (Обн., Дъждовни води, бр. 44 от 2010 г.).

До 2 млн. лева санкция за мобилните оператори, в случай че таксуват позвъняване до незабавна помощ в роуминг

Приети са промени в Закона за електронните известия, които вкарват наказания за нарушавания на новия правилник за роуминга. При неспазване на новото условие операторите да не ползват цени на едро за обслужване на повиквания към незабавна помощ в роуминг, санкцията е от 400 000 до 2 000 000 лева
В случай, че мобилните оператори не осведомят съответно роуминг клиентите за методите за достъп до услугите за незабавна помощ в посетената страна членка на Европейския съюз, ще би трябвало да платят глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева
С измененията се предлага и въвеждане на уредба на системата BG-ALERT за разпространяване на известия за предизвестие на популацията за изключителни обстановки и бедствия.

Промени в Закона за поощряване на заетостта ще покачат успеваемостта на държавната политика по претовареност и образование

Правителството утвърди промени в Закона за поощряване на заетостта за повишение на успеваемостта на държавна

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР