Одит на Кинтекс ЕАД не е извършван, става ясно от

...
Одит на Кинтекс ЕАД не е извършван, става ясно от
Коментари Харесай

ДКК опроверга Нинова - одит на Кинтекс не е правен

Одит на " Кинтекс ” ЕАД не е осъществяван, излиза наяве от публично писмо на Държавната консолидационна компания ЕАД, оповестиха от оръжейната компания.

На 18 април министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова разгласи, че уволнява управлението на сдружението заради " изводи на Инспектората на министерството за редица нарушавания и спор на ползи на изпълнителния шеф ". Допълнително медиите бяха известени, че министърът ще сезира прокуратурата, написа OFFNews.bg .

От получените публични документи в " Кинтекс " обаче се оказва, че истината е напълно друга. Проверка не е осъществявана, тъй като Инспекторатът даже няма пълномощия за такава във връзка с държавно сдружение и това е отразено в неговото мнение.

   width=

Единствените документи, на база които е освободено управлението, са получени анонимни изказвания вид донос по е-поща. Самата министър Нинова документално признава всичко това в свое писмо до прокуратурата, показват от " Кинтекс ".

Видно от писмото, всички изказвания за нарушавания в " Кинтекс " се основават на получени електронни писма от жител, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка e-mail: [email protected]. Друга информация за подателя липсва, заради което сигналът може да бъде охарактеризиран като неизвестен – най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена.

Анонимността на сигналите освен не смущава министъра на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, само че и са мотив тя да твърди пред медии, че е налице " очевиден спор на ползи " в " Кинтекс ".

 

 

От документите е видно, че не е изработен никакъв опит жалбоподателят да бъде открит, включително и посредством искане за инспекция от ДАНС или различен профилиран орган с оглед събитието, че информацията касае стратегическо дружество като " Кинтекс ". Изложеното навежда на догатката, че " анонимният жалбоподател " и министърът на стопанската система и промишлеността работят в синхрон, с цел да освободят управлението на " Кинтекс " и да назначат " верни хора ", които ще взимат " верни решения ", разясняват хора от сдружението.

Водена от желанието си да в профил и дискредитира шефа на " Кинтекс ", министър Нинова жестоко манипулира информацията. В обществената си позиция тя в действителност приравнява непроверени анонимни изказвания до " изводи на Инспектората на министерството ".

 

Фактически такива обаче липсват. В своето мнение (което е предоставено на " Кинтекс " ) Инспекторатът документално декларира, че не е в компетенциите му да извърши инспекция и че такава не е правена. Припомняме, че министър Нинова има юридическо обучение и богат административен опит и в този смисъл не може да е била заблудена за изложените обстоятелства и условия в писмената преписка.

    " Преди 50-60 години по сходни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери в Белене. Добре, че въпреки всичко България е еволюирала за половин век и през днешния ден единствено ме уволняват ", разяснява иронично освободеният шеф Александър Михайлов.

Бившият началник на сдружението акцентира, че съдържащите се в доноса изказвания по негов адрес към този момент са били оповестени в медии със противоречива известност. Именно, с цел да разсее всички подозрения в собствен отчет до министъра още на 28.01.2022г. той дава справедлива информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. Този отчет обаче не е възложен на прокуратурата – липсва в разказа на изпратените документи; най-вероятно инцидентно е пропуснат, акцентират от оръжейната компания.

 

    " След като госпожа Нинова сама опроверга своята теза за " изводи на Инспектората за нарушавания и спор на ползи ", то все по-голяма меродавност придобива догатката на някогашния изпълнителен шеф на " Кинтекс " Александър Михайлов, че уволнението му е обвързвано с прекратеното от него източване на милиони от " Кинтекс " ЕАД и/или идни съмнителни покупко-продажби на фона на войната в Украйна и претенции за военна помощ.

 

 

Напомняме, че за освобождението на другите 3-ма членове на Съвета на шефовете на " Кинтекс " и до този миг не са посочени никакви аргументи. Призоваваме всички свободни и самостоятелни медии в България и Европа, които пазят публичния интерес, да наблюдават развиването на този проблем, обвързван с възможна корупция за милиони. Дори вицепремиер не е по-силен от истината! ", се показва в позиция на сдружението по тематиката.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР