Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все

...
Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все
Коментари Харесай

Зелена светлина: Филтър помага срещу фините прахови частици

Очите стартират да сълзят, гърлото да пари, дишането става все по-затруднено. Диагнозата е ясна! Получили сте следващата доза фини прахови частици. Усещания, които хората от огромните градове изпитват все по-често. Вместо да се помири с настъплението на мръсния въздух, управата на една лондонска жп гара реши да предлага на пасажерите доза „ чист въздух ".

Софи Пауър: " Въздухът, който дишаме, е доста значим за здравето ни. Не е значимо какво регистрират измервателните станции единствено край пътя. Важно е какъв е въздухът в дома ни, на работното място, в квартала, в който живеем.
На гарата има инсталиран специфичен филтър, който улавя нечистия въздух и го пречиства.
Софи Пауър: Нашият химик създаде нано-карбонов филтър, който отстранява цялото газово замърсяване от атмосферата. Това, което прави, е съвсем химична реакция. Той засмуква всички газови замърсители. Затова и тези филтри би трябвало да се сменят на шест месеца.
Във филтъра попадат към 95 % от нездравословните газове в атмосферата. Устройството съумява да хване и фините прахови частици - дребните вредители, с които все по-наситен е въздухът, който дишаме.
Софи Пауър: Ето въздухът, който излиза през нашия филтър. Какво се получава? Той се смесва със нечистия въздух на гарата. Чистият излиза през четири зони и се насочва, смесва се с общия въздушен поток на гарата. Това, което се опитваме да създадем е да осигурим на оптимално повече хора чист въздух, до момента в който чакат влака си.
Глътка чист въздух, който хората стартират от ден на ден да ценят. Локално решение на световен проблем, който заплашително придобива мащабите на зараза. Според статистиката на Световната здравна организация единствено за 2016-а година фините прахови частици са предизвикали гибелта на 4 200 000 души по света. Всяка година в Европа умират 400 000 души поради мръсния въздух. У нас годишно той лишава живота на 15 000 българи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР