Очевидно това е бил начинът Путин да обобщи ситуацията, която

...
Очевидно това е бил начинът Путин да обобщи ситуацията, която
Коментари Харесай

Японският в. Никей: Путин е казал на Си Цзинпин, че ще воюва поне пет години в Украйна

Очевидно това е бил методът Путин да заключи обстановката, която по това време не е била удобна за Русия, и да увери Си, че в последна сметка Русия ще излезе победител.

Вероятният намек е бил, че една продължителна война би била в интерес на добре въоръжения сътрудник на Китай, написа изданието.

Погледнато по различен метод, забележката е била и предизвестие към Си да не трансформира проруската си позиция.

Пътуването до Москва беше първото посещаване на Си в Русия, откакто през февруари 2022 година Москва стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Това беше и първата аудиенция на Си във водеща страна, откакто Китай анулира строгата си политика на нулев Коронавирус.

Независимо дали Си е бил уверен, забележката на Путин на срещата на върха държи ключа към разбирането на поредност от мистериозни събития в руско-китайските връзки - от китайската мирна задача в Европа през май до уволнението на външния министър на Китай месеци по-късно.

Наскоро в. " Ню Йорк Таймс " заяви, че най-малко от септември насам Путин употребява медиатори, с цел да алармира, че е отворен за преустановяване на огъня при изискване, че Русия може да резервира териториите, които в този момент окупира.

Но като се имат поради думите на Путин към Си през март, разкрити от голям брой източници, осведомени с дипломатическите маневри сред Китай и Русия, известията за желанията на съветския водач за преустановяване на огъня не трябва да се одобряват за чиста монета.

Възможно е Путин просто да желае да сътвори илюзията, че се стреми към преустановяване на огъня или даже към мир преди президентските избори в Русия през март, вярвайки, че сходна атмосфера ще го облагодетелства на изборите.

Междувременно Китай на Си е преразгледал тактиката си, частично въз основа на забележката на Путин за " петте години " през март.

Ако войната сред Русия и Украйна се удължи, това ще повлияе доста на проектите и упоритостите на Си за невиждания му трети мандат като президент на Китай и общоприет секретар на Китайската комунистическа партия. Голямата цел на Си за сливане на Тайван с континентален Китай също може да бъде наранена.

Малко евентуално е обаче Си да е бил изцяло уверен от забележката на Путин. Си към този момент има злост към Путин, която датира от срещата на върха сред Китай и Русия, извършена на 4 февруари 2022 година, в деня на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година

Путин беше единственият водач от велика мощ, който присъстваше на церемонията по откриването, а Си беше заложил репутацията си на сполучливото домакинство на Китай на интернационалната спортна приказност. Руският водач се възползва изцяло от възприятието за дълг на Китай към него.

По време на срещата на върха на Зимните олимпийски игри Путин не сподели никакви признаци, че се готви да стартира пълномащабно навлизане в Украйна. Но това навлизане въпреки всичко пристигна на 24 февруари с блиц удар, за който Русия смяташе, че ще бъде задоволително мощен, с цел да смъкна украинското държавно управление в Киев.

Изненадващата инвазия е предиздвикал Китай да изпадне в суматоха.

По време на диалозите си 20 дни по-рано Си и Путин бяха оповестили партньорство " без ограничавания " сред страните си. Затова беше напълно естествено хората по света да заключат, че Китай е дал безмълвно единодушие за пълномащабното навлизане на Русия.

Но казусът е бил подобен. Китай не е оценил вярно същинските планове на Русия.

Пекин, който сигурно е знаел, че съветските войски се струпват покрай границата с Украйна, би трябвало да е заключил, че тези войски ще нахлуят единствено в източната част на Украйна.

Във всеки случай администрацията на Си не е очаквала пълномащабно навлизане, изключително такова, което ще се случи единствено четири дни след закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин и седмица преди откриването на Зимните параолимпийски игри, които се считат за празник на мира.

По този метод Китай просто не е можел да си разреши да се довери изцяло на забележката на Путин, че " ще води война в продължение на пет години ", която е пристигнала година по-късно.

Предвид комплицираната интернационална политическа обстановка Китай е трябвало да намерения по какъв начин да отбрани личните си ползи, без значение от това по какъв начин биха могли да завършат нещата за Русия в Украйна.

А това е означавало да изпрати " мирна задача " в Европа, в това число в Украйна и Русия, по-малко от два месеца откакто Путин е споделил на Си, че Русия ще остане във война още дълги години. Мисията показва едвам доловима смяна в проруската позиция на Си. Тя също по този начин беше в сходство с постоянно повтаряните думи на Си, че сега в света се случват " дълбоки промени, невиждани от един век ".

Ако войната в Украйна се проточи цели пет години - тя към този момент продължава близо две години - Китай ще бъде подложен на по-голям напън от всеки път от страна на западните страни заради необятното си военно съдействие с Русия.

Китайската стопанска система, която така и така страда, ще понесе спомагателни удари от ограниченията, наложени от интернационалната коалиция против Китай и Русия. Това дава на Китай още една причина да изпрати тази мирна задача: Той е трябвало да се застрахова, с цел да не показа ориста на Русия.

Китайската задача, ръководена от Ли Хуей, специфичен представител на Пекин по евразийските въпроси, се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Разбира се, задачата накара Путин да бъде неудовлетворен, може би даже сърдит. Дипломатическият ход беше в прорез с желанията на съветския водач и сподели, че Китай е отхвърлил забележката му за " петте години ".

Измамата е постоянно употребена тактичност в интернационалната политика. А фактът, че и Китай, и Русия са свръхсекретни, прави разбирането на делата им още по-трудно. Здравият разсъдък не важи.

Забележката на Путин да се бие в продължение на пет години в Украйна може да повлияе и на военната политика на Япония. Съществена смяна е, че Япония към този момент преразгледа главните правила, които от години не разрешават износа на оръжие.

Въз основа на неотдавнашните проверки държавното управление в Токио реши да изнася управляеми ракети земя-въздух Patriot, създадени по лиценз в Япония, за Съединени американски щати. Съединени американски щати доставят ракети Patriot на Украйна и близките страни.

Япония ще изнася ракети Patriot за Съединени американски щати при изискване, че те няма да бъдат доставяни на трети страни. Все отново главната цел е да се добавят запасите от ракети на Съединени американски щати, защото американските ресурси са на привършване заради продължителното навлизане на Русия в Украйна.

Ако нашествието на Русия в Украйна продължи пет години, Япония може да бъде подложена на напън да промени в допълнение мисленето си по отношение на износа на оръжие. Това е въпрос, който ще засегне и разнообразни въпроси, свързани с тайванския въпрос. Китай на Си не изключва потреблението на мощ за сливане на Тайван.

Важно е да се има поради, че диалозите сред китайските и съветските водачи през 2023 година, изключително мартенската забележка на Путин за удължение на войната в Украйна, могат да имат последствия за сигурността на Япония и целия Индо-тихоокеански район, написа в умозаключение " Никей ".

Авторът на публикацията Кацуджи Накадзава е старши помощник във в. " Никей ", основан в Токио. Прекарва седем години в Китай като сътрудник, а по-късно и като началник на китайското бюро на изданието. През 2014 година е притежател на премията за интернационална публицистика Vaughn-Ueda.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР