Очевидно има дисбаланс в силовото ведомство. Имаме двама избягали затворници,

...
Очевидно има дисбаланс в силовото ведомство. Имаме двама избягали затворници,
Коментари Харесай

ВМРО: 1300 полицаи пазят гей парада, а в Ботевград не стигат?

Очевидно има дисбаланс в силовото ведомство. Имаме двама избягали пандизчии, единият от които се укрива на няколко десетки километра от София, предния ден още веднъж в Ботевград имаме брутално нахлуване над възрастен мъж, а в това време Министерство на вътрешните работи ще извади 1200-1300 служители на реда на гей парада. Това сподели на брифинг в Народното събрание общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.

В Закона за митингите и манифестациите е казано, че в случай че има опасност за публичния ред, се отхвърля позволение за събитието. При състояние, че предходната година е имало на терен над 1200 служители на реда на терен, тази година се чака да са над 1300, в случай че има данни за нарушение на публичния ред, да излязат и да кажат, в случай че няма – също, и да съкратят броя на чиновниците на реда. Няма по какъв начин да се съгласим толкоз служители на реда да пазят една групичка, изключително като го насложим върху случаите в Ботевград, акцентира общинският консултант.

Карлос Контрера акцентира, че съгласуването на провеждането на гей парада е позволено при нарушение на кардинални положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската благосъстоятелност и Закона за Министерство на вътрешните работи. Според него е неприемливо да се вършат контролно-пропускателни пунктове, да се пречи на жителите часове преди гей парада да минават през парка.

Също по този начин той показва, че са неприемливи практиките да се блокират цели улици и тротоари като зони за сигурност за едно де факто частно празненство. Общинският консултант слага остро и въпроса за защитата на парада от полицейските органи и сумата, която още веднъж ще бъде платена с парите на данъкоплатците за разноските по пазенето на гей парада.

Представителят на Вътрешна македонска революционна организация показва, че не е обикновено 1200-1300 служители на реда да охраняват това мероприятие и да се харчат по над 160 000 лева от бюджета на Министерство на вътрешните работи. Именно в тази връзка в сигнала се акцентира, че има явно несъгласие в дейностите на Министерство на вътрешните работи. При толкоз защитата от полицейски чиновници това значи, че има данни за опасност за публичния ред.

В този случай Министерство на вътрешните работи трябвало да ги даде на Столична община и парадът или да се забрани, или да се реалокира на друго място, в различен ден и час. Ако не съществуват закани за сигурността и публичния ред според член 12, алинея 1 и 2 от Закона за събранията, митингите и манифестациите, то не е нужно Министерство на вътрешните работи да охранява това мероприятие или най-малко не с подобен интензитет.

Карлос Контрера укорява министъра на вътрешните работи, че за втора поредна година не взема отношение по тематиката и позволява очевидно нарушение на закона, с цел да се угоди на уредниците на гей парада, които в никакъв случай не са изявявали предпочитание да си покрият разноските по защитата. Заместник-председателят на комисията по публичен ред и сигурност в СОС се възмущава, че се продължава с практиката чиновници на Министерство на вътрешните работи да вървят по домовете на хората, които подлагат на критика гей парада и да ги тормозят.

„ Смятам, че Министерство на вътрешните работи комфортно се крие при всеки гей церемониал, отхвърля информация и в същото време с лека ръка праща кохорти полиция от половината страна да пазят това екзотично мероприятие, несъмнено, с парите на българските данъкоплатци. Политическото управление на Министерство на вътрешните работи би трябвало да регистрира острата реакция на българското общество против Истанбулската спогодба – доказателство, че българите не одобряват сходни постановки, включително и провеждането на гей паради. Нещо повече, тихомълком съгласувайки гей парада, Министерство на вътрешните работи върви и против Българската православна черква, и против другите вероизповедания, които ясно и изрично жигосаха София прайд.

Ето за какво слагаме пред вътрешния министър въпроса „ или-или “. Или да даде данни, че има заплаха за публичния ред и да забранят парада, или, в случай че твърди, че няма заплаха, да не го охраняват. Просто е. “!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР