Очертаваше се златна година за туризма в Турция. С благоприятните

...
Очертаваше се златна година за туризма в Турция. С благоприятните
Коментари Харесай

Турция се подготвя за още един рекорден туристически сезон

Очертаваше се златна година за туризма в Турция. С удобните обменни курсове на турската лира, дружно с красивите плажове и историческите градове, страната очакваше страховит сезон откакто към този момент отпаднаха и всички ограничавания, свързани с Коронавирус.

Добрите упования обаче бяха помрачени от нещастието, която се случи на 6 февруари – мощни трусове покрай границата със Сирия срина хиляди здания със земята и погуби доста човешки животи. Няма по-голяма покруса от човешката гибел, само че това пагубно събитие може да повлече със себе си още по-големи проблеми за турската стопанска система – в частност бранш „ Туризъм “.

Той е извънредно значим за стопанската система на страната и препитанието на мнозина зависи от него. След Коронавирус посетителите бяха нужни повече от всеки път.

Резервираността на туристите след злополучие е разбираема. През идващите седмици Турция ще навлезе при започване на своя пиков туристически сезон. С някои доклади за отменяне в първите дни и седмици след земетресението, туристическата промишленост в страната ще затаи мирис.

Знаците са положителни, споделя Каан Кавалоглу, ръководител на Асоциацията на средиземноморските хотелиери. Тъй като полетите се извършват както нормално до множеството съществени дестинации, а курортите и компаниите са отворени, той е уверен, че страната към момента я чака по-добра година.

Ние сме в непосредствен контакт с туроператорите от разнообразни страни и сътрудници от OTA (онлайн туристическа агенция), които удостоверяват, че Турция се приготвя за още един рекорден летен сезон във всички свои съществени дестинации “, сподели той пред CNN Travel.

За да види какво се случва в най-полулярните курорти в страната CNN беседва с визиите в тях

Истанбул

Това е измежду водещите туристически дестинации в света, където интернационалните гости през 2022 година са похарчили повече от 13 милиарда $ съгласно Световния съвет за пътувания и туризъм.

Подобно на множеството от главните туристически места в Турция, Истанбул усети ударните талази от земетресението, само че не претърпя вреди. Градът, дом на 15 милиона поданици, се намира на повече от 800 километра от епицентъра на труса.

В Çukurcuma Hamamı, първокласна баня, която посреща посетителите и локалните поданици в своята гореща прегръдка от 1831 година, мениджърът Бюке Юрдадок е измежду многото работещи в туристическата промишленост, загрижени, че земетресението ще изплаши туристите.

В момента навлизаме в дейния туристически сезон в Истанбул и спрямо предходната година има спад в бизнеса, даже и дребен “, споделя Юрдадог.

Анталия е синоним почивка на плажа, само че градът и провинцията са дестинации и за феновете на историята. В Olympos Mountain Lodge, бутиков хотел в село Бейджик в Анталия, притежателят и основен готвач Мехмет Али Бьортюцене споделя, че земетресението е оказало доста влияние върху Анталия, която се намира на повече от 600 километра от епицентъра, като туристическите резервации са намалели.

„ Туризмът е един от най-важните източници на приходи в Турция и всеки екскурзиант, който идва тук, в действителност оказва помощ за облекчаването на тази контузия. След земетресението туризмът понижа в региона на Анталия, тъгата, която хората изпитаха, естествено понижи доста работата ни “, споделя Бьортюцене.

В Бодрум е една от най-горещите летни точки. Той е един от най-луксозните курорти, който се слави и със страхотни нощни клубове.  Но също и с по-тихи крайбрежни села.

Собственикът на Gallery Mustafa Мустафа Ачикел и неговият наследник Мурат продават ръчно бродирани килими и калъфки за възглавници. Ачикел споделя, че земетресението е провокирало загрижени позвънявания от постоянни клиенти, само че се надява, че туризмът няма да пострада.

Земетресението засегна всички ни прочувствено “, споделя той. „ Тук в Бодрум хората изпратиха допустимо най-голяма помощ в засегнатите региони и хотелите отвориха вратите си за жертвите “.

„ Икономически видяно, туризмът е един от най-големите източници на приходи в Турция и по тази причина се нуждаем от туристи, които да ни посещават всяка година. Имаме доста служащи, които изкарват прехраната си от туризъм, във всеки район в Турция “, прибавя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР