Очакваното законодателно предложение на Европейската комисия за признаване на родителството

...
Очакваното законодателно предложение на Европейската комисия за признаване на родителството
Коментари Харесай

Емил Радев: Очакваното предложение на ЕК за признаване на родителството не трябва да засяга националното законодателство

Очакваното законодателно предложение на Европейската комисия за признание на родителството и обвързваните с него правосъдни решения при трансгранични обстановки не би трябвало да води до промени в националните материалноправни правила на държавите-членки. Това разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който съставлява Комисията по правни въпроси на Екологичен потенциал на съвещание на Мрежата на комисията по петиции. Повод за дебата беше взаимната работа на двете комисии по тематиката за законното родителство в Европейски Съюз.

" Понастоящем няма инструмент за интернационално признание на родителството и установяването му се урежда от националното законодателство ", регистрира българският евродепутат. Той напомни позицията на Комисията по правни въпроси във връзка импортирани петиции, че според Договорите на Европейски Съюз материалното право по отношение на фамилните въпроси и правния статут на лицата попада в компетентността на държавите-членки.

" Към момента Регламент (ЕО) № 2201/2003 на Съвета от 27 ноември 2003 година по отношение на юрисдикцията и признаването и осъществяването на правосъдни решения по брачни каузи и въпросите на родителската отговорност ( " Регламент Брюксел IIa " ) не се ползва за определяне или оборване на връзки родител – дете и за решения за осиновяване ", уточни Емил Радев. Той означи, че някои държави-членки ползват своите национални стълкновителни правила за признание на обществени документи за родителство, само че техните решения се разграничават значително във връзка с това кое право следва да се ползва – дали законът за поданството или да вземем за пример правото на нормалното местожителство.

Новата законодателна самодейност на Европейската комисия, която се чака да бъде оповестена през есента, ще търси решение на част от тези проблеми. Тъй като законодателството в региона на фамилното право остава в компетенциите на държавите- членки, предлагането на Европейска комисия за улеснение на взаимното признание на родителството сред страните в Европейски Съюз ще се основава на правосъдното съдействие по цивилен каузи и ограниченията в областта на фамилното право с трансгранични последствия. Новите общи правила ще бъдат ориентирани към признание на родителството в случаите, когато фамилии с деца пътуват в границите на Европейски Съюз, реалокират се в друга страна-членка или се връщат в съответната страна по генезис.

" Надявам се, че законодателното предложение ще бъде съобразено в оптималната степен със отбраната на ползите на детето и неговите съществени права ", съобщи пред сътрудниците си Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР