Очаквано зърнопроизводителите са доволни от решението на правителството. Важният въпрос

...
Очаквано зърнопроизводителите са доволни от решението на правителството. Важният въпрос
Коментари Харесай

Колко количество украинско зърно има в България и къде е то?

Очаквано зърнопроизводителите са удовлетворени от решението на държавното управление. Важният въпрос тук е - какъв брой количество украинско зърно в действителност има в България и къде е то? Българска национална телевизия изследва казуса.

Зърнопроизводителите приветстват днешното решение на държавното управление за прекъсване вноса на зърно от Украйна.

Не са изключително оптимисти до каква степен то ще има резултат, защото жътвата стартира след 2 месеца, а складовете са цялостни.

" Това е стъпка в вярната посока. Оттук насетне, това което работим и с сътрудниците от другите браншови организации, от другите 6 страни членки, които ни поддържат е чуваемост в Европейска комисия по земеделие, тъй като подаването на смешни пари, не значи нищо за бранш земеделие ", съобщи Радостина Жекова, Национална асоциация на зърнопроизводителите.

От зърнените култури - пшеница, слънчоглед и царевица, максимален е вносът на украински слънчоглед в България, сочат данни на организация " Митници ".

За предходната година са импортирани единствено 23 000 т украинска пшеница, което е нищожно количество на фона на създадените над 6 милиона тона българска пшеница.



При слънчогледа обаче се оказва, че 23 пъти се е нараснал вносът му у нас през предходната година спрямо миналата.



А единствено за последните три месеца на тази година е импортиран една пета от слънчогледа от Украйна, който е влезнал у нас през 2022 година.



От пристанище Варна оповестиха, че особено за слънчогледа, за предходната година има импортиран единствено един транспортен съд. Повечето зърно от Украйна идва по суша.

Вече втора седмица километрова опашка от украински тирове, натоварени със слънчоглед се извива пред завода за олио в Добрич. Днес тук имаше над 100 тира, а водачите им недоволстваха от забавянето и неналичието на условия за престой.

" Тук съм от 5 април. А някои чакат от края на март. Не ни разтоварват, никой не споделя какъв брой още ще стоим. Няма тоалетна, баня. От Червения кръст ни донесоха вода за пиянство ", разяснява Анатолий Кочкин, водач.

Със заповед на шефа на организацията по храните зърното от Украйна, което влиза у нас се ревизира за останки от пестициди, тежки метали, съществуване на гмо и радиоактивност.

" Взимат проби от слънчогледа от всички машини за разбор и ги изпращат в София. В началото споделиха, че ще чакаме 10 дни. А посрещнахме тук Великден ", добави Олег Иванов, водач.

От регионалната администрация на Добрич оповестиха, че украинските тирове са се нараснали изключително през последната седмица, защото от завода за олио до скоро пренасочвали част от тях отвън Добрич. За битовите условия на водачите трябвало да помислят от завода за олио.

" Предложено е решение на този проблем, чрез буферни паркинги, на които да могат да изчакват транспортните средства, в това число и терен, който е напълно покрай завода производител, на който биха могли да паркират дори и в този момент ", сподели още Атанас Дучев, заместител регионален шеф на област Добрич.

В петък се чака на посещаване у нас да дойде украинският министър на земеделието Микола Солски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР