Очаквано общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха на втора извънредна

...
Очаквано общинските съветници от ГЕРБ не подкрепиха на втора извънредна
Коментари Харесай

Започна ли предизборната кампания в Добрич?

Очаквано общинските съветници от ГЕРБ не поддържаха на втора изключителна сесия поемането на дълготраен заем за дотъкмяване на почналото преди 33 години строителство на жилищен блок в центъра на Добрич.
Съпартийците на Бойко Борисов държат строителните действия да се финансират със лични средства, без да се натоварва общината с дълг . След като на предходната сесия не беше признато предлагането да се поеме заем до 2,5 млн. лева, за днешното съвещание на Общинския съвет беше инициирано предложение от останалите общински съветници за дълготраен дълг с нови параметри – до 2 млн. лева Междувременно от Вътрешна македонска революционна организация внесоха предложение дългът да е до 1,5 млн. лева и то получи поддръжката на 20 от присъстващите в залата. Мая Димитрова от Българска социалистическа партия съобщи поддръжката си за предлагането на Вътрешна македонска революционна организация, въпреки да не е сигурна, че тези средства ще са задоволителни за дотъкмяване на постройката, само че най-малко ще се даде късмет да стартират строителните действия. Но гласовете не стигнаха, с цел да може общината да тегли заем.

Бившият зам.-кмет по финансовите въпроси Иван Колев не отстъпи от концепцията на съпартийците си от ГЕРБ и изясни, че с предлагането им да се завишат с 1,5 млн. лева заложените доходи в бюджета няма да се попречи на осъществяването на обекти от финансовите разноски. „ Ако се получи финансов раздор, може тогава да се поеме кратковременен общински дълг “, сподели още Колев. Предложението на ГЕРБ в действителност е да се завишат приходите от налозите върху недвижими парцели, транспортни средства и придобиване на имущество, както и общински такси, доходи и приходи от благосъстоятелност и постъпленията от продажба на нефинансови активи. В отговор на въпроси на съветници от Републиканския блок, той увери, че през неговите мандати жилищното строителство е било финансирано със лични средства на общината. Атанас Атанасов от Атака пресметна, че с цел да се реализира сумата от налога за придобиване на имущество, разпоредителните покупко-продажби би трябвало да са за 12 млн. лева ., на което Колев отговори, че има деклариран интерес от купувачи за жилища и имоти. В залата се чуха и подозрения, че може да се реализира завишаване каузи на общинските такси в изискванията на електронно държавно управление.
На постоянната сесия след 4 дни ще се гласоподават параметрите на бюджета на община Добрич. Отсега е ясно, че Българска социалистическа партия няма да поддържа блокът да бъде завършен със лични средства. Вероятно на същата позиция ще са и съветниците от другите политически сили, като се изключи ГЕРБ. След привършване на съвещанието Мая Димитрова заяви пред публицисти, че в случай че от ГЕРБ не престават да държат на концепцията си за завишаване на личните доходи с 1,5 млн. лева, тя ще направи предложение тази сума да бъде ориентирана за ремонт на плочките в пешеходната зона, защото те към този момент са в окаяно положение. На идната сесия се чака да бъде импортирано искане за оставка на ръководителя на Общинския съвет Иво Пенчев.
Следейки сагата с блок „ Добрич “, жителите на града се питат: Започна ли предизборната акция ?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР