Очакванията за 2025-та година съвпадат и с годината, в която

...
Очакванията за 2025-та година съвпадат и с годината, в която
Коментари Харесай

Министерството на отбраната отвори офертите за нови радари за армията

Очакванията за 2025-та година съответстват и с годината, в която се чакат първите три изтребителя Ф-16. Всъщност от МО изясняват, че доставката на радарите е значима част от работата на изтребителите.

400 милиона лв. е цената на радарите. Но с ангажимента, че това е цената отпреди години. Затова пред ръководителя на работната група и на началника на Щаба на Военновъздушните сили полковник Димитър Георгиев в този момент стои предизвикването да реши дали предложенията на компаниите се събират в цената и дали за тази цена България би получила нужните качества с новите радари. 

„ Локхийд Мартин “ (САЩ), „ Леонардо “ (Италия), „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция) са дали отговор на изпратеното от Министерството на защитата искане за предложение. Това са пет от осемте компании, до които страната ни е изпратила запитване за информация. Очакванията на военните бяха новите радари да са в армията в интервала 2023–2024 година А целта  -  армията да размени наличните системи от 70-те и 80-те години, които не могат повече да се поддържат. 

 

Представителите и на петте компании показаха преимуществата на своите предложения. Част от тях акцентираха на това, че са сътрудници в НАТО. Всъщност към този план за нови радари компании от дълго време демонстрират интерес. България желае да купи седем радара - пет за далечно разкриване и две за близко. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР