Очакванията в Армения са големи. Както и съпротивата. Русия гледа

...
Очакванията в Армения са големи. Както и съпротивата. Русия гледа
Коментари Харесай

Арменците победиха, но трябва много да внимават. Ето защо

Очакванията в Армения са огромни. Както и съпротивата. Русия гледа с недобро око на " кадифената гражданска война ". Ето за какво арменците се стараят да са внимателни - страната им зависи от съветската помощ.
Който счита, че концепциите на демокрацията и свободата са се изчерпали и бъдещето принадлежи на властнически деспоти, дано огледа към Армения. За няколко седмици едно национално придвижване в дребната южнокавказка страна издигна на власт един опозиционен народен представител, който се трансформира в национален трибун. Мирният митинг на Никол Пашинян разчиташе на дейното гражданско общество. То изля недоволството си от корупцията, шуробаджанащината и наглата маневра на дългогодишния президент Серж Саркисян, който искаше да продължи да ръководи като министър-председател с неограничени пълномощия. Десетки хиляди арменци извършиха площада на Републиката в столицата Ереван. Натискът на популацията първо принуди Саркисян да подаде оставка, а на 8 май ръководещата партия на републиканците беше принудена да избере Пашинян за министър-председател след извършената генерална стачка.
Еуфорията и упованията са огромни. Както и съпротивата. Никол Пашинян не се умори да акцентира вътрешноарменския темперамент на митингите. Този сигнал е насочен към Русия, раздразненият покровител на Армения, който е разположил хиляди бойци в страната. Същевременно Русия продава оръжия на върлия зложелател на Армения - Азербайджан, с който Ереван спори за района Нагорни Карабах. Пашинян постоянно повтаря, че митингите нямат никакъв " гоеполитически подтекст ", разграничавайки се от украинската гражданска война от 2014 година. Тя избухна в резултат на отхвърли на някогашния президент да подпише съглашението за асоцииране с Европейски Съюз. През 2013 година Саркисян също се поддаде на натиска на Русия и включи страната си в Евразийския съюз. Депутатът Никол Пашинян насочи остра рецензия и се опълчи на решението на Саркисян. Но в новата си роля той разбра, че нищо няма да стане без толерирането от страна на Русия.
Армения е подвластна от Русия освен във военно отношение, а и в стопански проект. Електро- и газоснабдяването са в ръцете на Москва. Затова министър-председателят Пашинян благодари за " уравновесената позиция " на съветския президент Путин по време на срещата на Евразийския стопански конгрес в Сочи и удостовери " стратегическия съюз " с Русия.
Кремъл е мощно нервиран
Революцията против корупцията и изборните операции в остарялата сфера на владичество буди съмнения в Кремъл. Мирният ремонт на републиканската партия обаче опонира на посланията, които насочва Кремъл към личното си население. Оттам настояват, че митингите са режисирани от Запада, водят до принуждение и безпорядък и са неправилен риск. А главният критик на Путин - Алексей Навални приветства " кадифената гражданска война " в Армения. Изглежда, че запасите на Путин по отношение на новия министър председател са огромни. Пашинян таман беше определен за министър председател, и московските контрольори на питателните артикули се оплакаха от арменските зеленчуци. А дилемите пред Пашинян и без друго са задоволително огромни. Той даде обещание да се бори против корупцията, бедността и монополите, които сковават стопанската система и обогатяват единствено малко на брой избраници. Пашинян желае да реформира изборното право, с цел да се защищити от фалшификации в интерес на остарялата ръководеща партия. Новият министър-председател може да разчита на поддръжката на популацията. Само че в определения предходната година с нормалните операции парламент, той води едно малцинствено държавно управление. Не е ясно дали и по кое време може да провокира нови избори.
Дълготрайният спор към Нагорни Карабах също може да ескалира. Още в деня след избирането му Пашинян посети Нагорни Карабах. Той се стреми да реализира интернационално самопризнание на " републиката ". Призова Баку да организира директни диалози с управлението на Нагорни Карабах и вижда място за взаимни отстъпки единствено в случай че бъде обезпечено правото на самоопределяне на карабахските арменци. А това не намирисва на разведряване. Минската група на ОССЕ под руско-американско-френското председателство предлага един вероятен път. Нейните " Мадридски правила " от 2007 година обгръщат референдум за популацията на Нагорни Карабах при същите етнически пропорции, каквито преди експлоадирането на спора през 1988 година. Предвиждат правото на завръщане на бежанците и прокудените, както и връщането на още окупирани от арменците територии на Баку и интернационалните миротворчески сили. Добре, че Европейски Съюз и Армения са свързани със съглашение за партньорство. Върховната представителка на Европейски Съюз за външната политика Могерини поздрави новия арменски министър-председател и акцентира, че мирното споразумяване на спора за Нагорни Карабах има върховен приоритет. По-добре би била една нова интернационална мирна самодейност.
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР