Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни

...
Очакванията са, че следващите две седмици, подобно на много страни
Коментари Харесай

Очаква се ръст на заразените от COVID-19 през следващите две седмици

„ Очакванията са, че идващите две седмици, сходно на доста страни в Европа, ще има растеж на болесттите, на първо място при младежите ”. Това съобщи пред Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

„ Пикът на инфектираните с COVID-9 при младежите до 20 година е при абитуриентските балове. След това има еволюционен спад. Очакваме да има повече проби на тази възрастова група, която до момента не се тества интензивно. Вероятно това ще докара до растеж на инфектираните в групата “, разясни той.

По думите му по-важният въпрос според световните полемики е какво се случва с учителите.

„ В България казусът е изключително сериозен, защото страната ни има много възрастни учители, които са в рисковата група, изключително хората с хронични болести. Това е огромният риск, защото там фактически хората рискуват живота си. “, разяснява той.

„ Как ще се развият нещата зависи доста от средата. Едно е във Франция и Испания, където имате по 10 хиляди инфектирани дневно, друго е в Германия с под 2 хиляди Очакванията са, че ние по-скоро ще сме в групата на южните страни “, добави той.

Две седмици след 15 септември ще се види по какъв начин ще ни се отрази новата вълна на COVID-19, разяснява Безлов.

 „ Много зависи по какъв начин ще се тества. Заради почивките в Гърция имахме до 8 000 теста дневно, до момента в който през вчерашния ден бяха малко над 3000. Лятото самите хора се вършиха тестванията. Сега зависи РЗИ-тата какъв брой ще са дейни. В момента, в който новите открити инфектирани станаха над 200, РЗИ-тата сякаш престанаха да могат да покриват рисковите лица. Много неща зависят от идващите две седмици “, означи той.

По думите му коронавирусът е стрес тест за здравната система в другите области.

„ В момента не знаем смъртните случаи на ниво области, не знаем каква е обстановката – не знаем в интензивните отделения какъв брой хора има “, уточни обаче Тихомир Безлов.

Той съобщи, че частните лечебни заведения всеобщо отхвърлят да се занимават с COVID-19, макар че там има експерти и доста добра техника.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР