Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат

...
Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат
Коментари Харесай

Купуваме по-скъп мед това лято

Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре

Очакванията на всички пчелари са цените на меда да продължат нагоре, защото разноските скочиха много, разясняват хора от сектора. През 2021-ва буркан мед се е търгувал приблизително за към 8 лв., до момента в който тази година цената към този момент е към 11-12 лв., посочи той пред вестник

„ Със сигурност има сътрудници, които няма да устоят на разноските. И сега има такива, които продават пчелини и се отхвърлят. В бранша липсва директна поддръжка към пчеларите “, настояват пчелари. Браншът чака помощ, само че размерът ѝ не е явен, защото към момента не е разгласен бюджета за бранша. Мярката, обаче няма да поддържа всички пчелари.

По статистика на Българската организация по сигурност на храните в България има над 800 000 кошера, от които над 700 000 са на аграрни производители. За предходната година поддръжка по коронавирус мярка са получили малко над 600 000. Останалите не могат да отговорят на изискванията на министерството. Голяма част от критериите са неизпълними поради неправилната оценка на бранша. Има и пчелари, които вземат решение, че не е рентабилно да аплайват по тези ограничения, тъй като поддръжката е незадоволителна.

Хиляди пчелари в Добруджа главно търгуват на едро с преработватели. Има опити да се направи организация на производители, която да продава непосредствено в чужбина, само че няма по какъв начин да се прескочи натиска на ниските цени от Украйна и Китай. Интерес към българския мед има в Германия, Испания, Италия и Франция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР