Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната

Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ...

САЩ: Очакваме ускоряване на европейската интеграция на Македония


Очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка е изразил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор с българския президент Румен Радев. Разговорът се е провел по инициатива на Блинкен, поясняват от президентството.

Обща е била позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Радев е припомнил последователната подкрепа на страната ни за членството на Република Северна Македония и е призовал за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

В рамките на разговора са били обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус и др.

Радев е определил наложените в началото на юни санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, е заявил от своя страна Антъни Блинкен.

Българският президент е оценил високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано е било и дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен е открил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора българският държавен глава е подчертал амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за модернизация на страната и е призовал за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.


Източник: investor.bg