Очакваме тол системата да помогне за реализацията на нашия топ

...
Очакваме тол системата да помогне за реализацията на нашия топ
Коментари Харесай

Министър Аврамова: Топ приоритет ни е пътната безопасност. ТОЛ системата ще помогне да го реализираме

Очакваме тол системата да помогне за реализацията на нашия топ приоритет - подобряването на пътната сигурност. Тя би трябвало да обезпечи задоволително средства, с цел да се подмени напълно методът в пътната поддръжка - от кърпеж на дупки към рехабилитация на компрометираните сектори. От нея ще се генерира забележителен запас, който в следствие ще се влага стабилно за възстановяване на пътната инфраструктура в България.

Това е коментирала през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при откриването на работна среща за ръководството и оперирането на тол системите в Европа, оповестиха от от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие. В проведения от Агенция "Пътна инфраструктура " и Световната банка конгрес вземат участие представители на Европейската комисия, изпълнителят на контракта за въвеждането на тол системата у нас - "Капш трафик солюшънс ", пътни специалисти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия.

Според Петя Аврамова въвеждането на изцяло нова система за таксуване по пътищата, обвързвана с потреблението на съвременна технология, е огромно предизвикателство. Нямаме право на неточности и всички - държавното управление, обществото и сътрудниците по този план, би трябвало да продължим да подхождаме все по този начин отговорно към реализацията на посочените цели, е добавила тя. Промените в Закона за пътищата към този момент са признати от Народното събрание, което значи, че работата може да продължи с ускорени темпове към идващите основни стадии. Предстои допълнение на цялата нужна законова база, която регламентира въвеждането на тол таксуване в България в сходство с целите и според всички регламенти и условия на Европейския съюз и положителните практики в тази сфера.

Към АПИ ще бъде основано Национално Тол ръководство, което ще се занимава напълно с всекидневната оперативна активност. В него ще работят 921 души. Те ще са с две съществени функции. Около 240 ще се занимават с обезпечаване на оперативните високотехнологични действия на тол системата. Близо 680 ще са чиновници с контролни функционалности на терен по пътищата, е обяснила министър Аврамова. Като огромно предизвикателство тя е обрисувала определянето на таксите и обсега на пътищата. Регионалният министър е декларирала, че ще изисква тарифирането да бъде изчислено по този начин, че да бъде разходооправдано и обществено задоволително за тежкотоварния трафик в страната, да разреши България оптимално да се възползва от географското си състояние и да осъществя оптимален доход от директния трафик.

От 1 януари 2019 година следва като първи стадий да се вкара електронна винетка и по този метод на всички водачи да бъде възложен комфортен вид за пазаруването й, без лепене на стикери по стъклата. Министърът е отбелязала, че електронните винетки ще са на същите цени като хартиените стикери, като ще бъде въведена и уикенд винетка за хората, които рядко употребяват републиканската пътна мрежа. Икономически най-изгодно за фамилния бюджет, изключително на дейните хора, е да купуват годишни винетки от 97 лева, счита министърът. Тол таксуването за тежкотоварните коли над 3,5 т би трябвало да започва от 16 август идната година.

Регулярно и навременно ще представяме нужната информация обществено и разбираемо за всички заинтригувани - водачи, притежатели на коли и превозвачи, е показала министър Аврамова и е апелирала за цялостна готовност. На публично разискване ще бъдат подложени цени, обсег на пътищата и характерни механически условия за тежкотоварните коли. Така ще може първо да се реализира оптимално единодушие на всички заинтригувани страни и новостите ще бъдат планувани в точния момент в активността на съответните водачи и компании, счита новият районен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР