Очакваме спад на цените на плодове и зеленчуци и задържане

...
Очакваме спад на цените на плодове и зеленчуци и задържане
Коментари Харесай

Спад на цените на плодове и зеленчуци с до 20% очаква земеделският министър

" Очакваме спад на цените на плодове и зеленчуци и задържане на тези на хляба. Прогнозите са по-ниските стойности да усетим още в края на юни и началото на юли ", съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов пред телевизия " Евронюз ".

По-евтини ще са сезонните артикули, които в този момент излизат на пазара. Прогнозите са понижението да е с към 10-20%, съгласно статистика на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите, която е на послушание на Министерството на стопанската система и растежа, сподели Иван Иванов.

Относно нулевата ставка по ДДС-то за хляба, земеделският министър подсети, че тази мярка е поискана от производители, като прогнозите им са, че по този метод цената му ще се резервира без да се повишава.

" Позицията на Българска социалистическа партия е за понижаване на Данък добавена стойност на всички храни от дребната потребителска кошница ", сподели Иван Иванов. Той добави, че това е едно от предложенията на Министерството на земеделието и то ще бъде поддържано, въпреки че на този стадий беше отхвърлено на съдружен съвет. " Ще го сложим още веднъж при разглеждането на актуализацията на бюджета ", сподели аграрният министър.

Той съобщи, че са взети всички ограничения в България да няма продоволствена рецесия.

Д о този миг фермерите са подкрепени с 920 млн. лева, като от тях изключителните са 143 млн. лева по Covid мярката.

При актуализацията на бюджета се създават няколко разновидността за спомагателна поддръжка на земеделските стопани.

" В оповестеното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са планувани още 168,7 млн. лева, които също ще предоставим на фермерите ", сподели Иванов. Мерките са създадени както с цел да се подкрепят земеделците, по този начин и да се задържат цените на редица артикули, добави той.

Очертава се добра годишна продукция на зърно и вътрешното ползване е задоволено с родно произвеждане, сподели Иванов.

Розопроизводителите ще бъдат подкрепено с 5 млн. лева по Covidмярката. В връзките преработватели-търговци не може да се месим и няма по какъв начин да повлияем на изкупните цени, сподели аграрният министър.

" Поели сме ангажимент за промени в Закона за маслодайната роза, чакаме в къси периоди да с представителите на бизнеса да стартираме да работим по него ", сподели доктор Иванов. По думите му промените целят да бъдат поправени пропуски направени в годините, както и да подсигуряват качество на продукцията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР