Очакваме скоро да отворим за кандидатстване мерките за подобряване на

...
Очакваме скоро да отворим за кандидатстване мерките за подобряване на
Коментари Харесай

Общините ще сменят печки и филтри за комини с пари по ОПОС


Очакваме скоро да отворим за кандидатстване ограниченията за възстановяване на непорочност на въздуха по Оперативна стратегия „ Околна среда”. По нея бенефициенти ще са общините и ще могат да получат средства за замяна на уреди за битово отопление, филтри за комини и други ограничения за подобрявана качеството на атмосферния въздух. Това сподели министърът на околната среда и водите Ненов Димов по отношение на идното съвещание на комитета за наблюдаване на Оперативна стратегия „ Околна среда”, което ще се организира на 17 май тази година.
„ Очаквам към 7-8 общини да отговорят на критериите при първото отваряне на прозореца за кандидатстване и може би още толкоз при идващия банкет, който се чака да бъде през януари 2019 година Общият запас за възстановяване на чистотата на въздуха по ОПОС е към 111 млн. лв.. Той ще бъде разграничен на два приема като първият ще бъде за 60-65 млн. лв.. Предполагам, че няма да бъдат изхарчени всички те пари, част от тях ще останат за след нова година. Целта не е да има запас за оптимален брой общини”, изясни министър Димов.
Ясни са към този момент и критериите, които ще бъдат прилагани за директната покана към общините. „ Те са свързани с това да имат стратегия за намаляването на въздуха, която да е настояща. В тази стратегия би трябвало да е ясно, че главното замърсяване е с фини прахови частици и се дължи на битовото отопление. Това е главният фокус, който е предложен в предварителния отчет на Световната банка за ограничения на национално равнище за възстановяване на качеството на въздуха. Друг аршин е, че в стратегиите на общините би трябвало да има заложена замяна на самостоятелните устройства за битово отопление. Тук приказваме за това, в случай че има уреди на твърдо гориво, да бъдат газифицирани, да включени към Топлоелектрическа централа, в случай че има подобен. Също по този начин термо помпи, климатизация, печки на пелети или друго гориво с ниски излъчвания ”, разясни министър Димов.
„ Тази заран получих писмо от Национално сдружението на общините, с което те възразяват, че не са възможни филтрите за комин, които да пречистват. Ние ще се съобразим с това тяхно гледище, тъй като това е съпътстваща мярка, която може да способства за понижаване на замърсяването на въздуха”, разясни още министър Димов./Фокус
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР