Очакваме около 15 000 души да преминат и през поляните

...
Очакваме около 15 000 души да преминат и през поляните
Коментари Харесай

15 000 души се чакат на ливадите над Гела за гайдарско надсвирване

" Очакваме към 15 000 души да преминат и през поляните към параклиса „ Св.Илия ” над село Гела, където тази събота и неделя ще се организира Гайдарското надсвирване и обичайният Илинденски събор на локалните родове ", заяви кметът на Широка лъка Васил Седянков. Традиционният събор притегля всяка година хора от разнообразни точки на света на 6 и 7 август. Събитието е под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов.
" Това е 19 – то по ред издание на гайдарското надсвирване. Шеф на журито е професор Милчо Василев. Състезанието, на което чакаме сред 50 и 60 гайдари, е в три възрастови групи. Първи ще свирят най-малките, след всяка възрастова група се отличават най-хубавите ", изясни Седянков. Всички към 400 кревати в селата Широка лъка, Стикъл, Солища и Гела са заети. В цялата местност край събора обаче могат да се обтегнат хиляди палатки.
На идващия ден на баирите над селото по традиция локалните родове се събират от 100 години насам. Под родови дървета на поляните се завъртат стотици чевермета. Ливадите над селото се славят като святи, а край огромния светещ кръст до параклисът " Свети Илия " на поляните в дните към Илинден преспиват фамилии от цялата страна за здраве.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР