Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.

...
Очакваме добра реколта тази година независимо, че годината е по-суха.
Коментари Харесай

5 млн. тона е очакваната реколта от зърнодобива за годината

 " Очакваме добра годишна продукция тази година без значение, че годината е по-суха. А стопаните с пропаднали площи ще бъдат на 100% обезщетени. " Това сподели в Министерския съвет земеделският министър Десислава Танева след завършилия Консултативен съвет по зърно в МЗХГ, съобщи БГНЕС. Танева уточни, че чака добивът на зърно тази година да бъде към 5 млн. тона. Тя съобщи, че страната ни ще резервира статута си на огромен чист експортьор на зърно, а цената ще се дефинира по същия метод.

" България изрично ще резервира статута си на огромен и то чист експортьор на зърно. Цената ще се дефинира по същия метод и съгласно разбора няма, все още, данни за повишение на продуктите от първа нужда като брашно и самун ", сподели Танева.

За всички, които са със 100% пропаднали площи, ще се даде държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година, сподели още земеделският министър. За тези, които са под 100% няма държавна помощ.

Розопроизводителите ще бъдат изрично подкрепени съгласно загубите, съобщи министърът.

Това е секторът, който има безапелационен спад на прихода, сподели Танева и уточни, че точно розопроизводителите ще бъдат едни от първите подкрепени. От думите ѝ стана ясно, че министерството ще отдели 50 млн. евро за подкрепяне на земеделските производители, а таванът за земеделския производител като обезщетение ще е 7 000 евро, за дребни и междинни предпрятия - 50 000 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР