Очакваме 66 процента ръст през настоящата година – но и

...
Очакваме 66 процента ръст през настоящата година – но и
Коментари Харесай

5G мрежите ще достигнат „крайъгълен камък“ до 2028 г.

Очакваме 66 % растеж през актуалната година – само че и редица предизвикателства

В момента има 314 комерсиални 5G мрежи по целия свят, ще станат 450 следващата година (снимка: CC0 Public Domain)

Индустрията на безжичните телекомуникации стана очевидец на година на невиждан напредък и нововъведения, тласнати от неудържимия напредък на 5G технологията. През 2023 година възприемането на 5G се форсира, достигайки 1,76 милиарда връзки в международен мащаб. Това значи, че са добавени нови 700 милиона връзки, съгласно данни от Omdia.

Гледайки напред, прогнозите рисуват динамична картина на телекомуникационния пейзаж, който можем да чакаме да забележим през идните няколко години. Очаква се световните 5G връзки да набъбнат до 7,9 милиарда до 2028 година

„ При тази прогноза 5G ще доближи световния „ крайъгълен камък “ – а точно, повече от половината от всички връзки да са 5G – до 2028 година, “ разяснява основният анализатор на Omdia Кристин Паулин. Интересен колорит, който той отличава, е наклонността в Северна Америка: там 5G ще образува повече от 80% от връзките в границите на въпросния интервал.

Освен това се чака 5G трафикът на данни да образува 76% от цялостния трафик на данни през мобилните мрежи. Това значи, че 5G преносът ще доближи удивителните 2,6 милиарда TB, в случай, че общият трафик на данни ще доближи 3,4 милиарда TB до 2028 година Според анализаторите, сходни числа отразяват експоненциалната траектория на напредък на 5G свързаността.

Докато 5G технологията продължава да господства в заглавията, екосистемата на „ интернет на нещата “ (IoT) остава жизненоважен съставен елемент на цифровата гражданска война. В момента световните IoT абонаменти възлизат на 3,1 милиарда, допълнени от 6,6 милиарда абонамента за смарт телефони. Прогнозите сочат, че IoT абонаментите ще доближат 4,5 милиарда, до момента в който абонаментите за смарт телефони ще набъбнат до 7,4 милиарда до 2026 година

В международен мащаб броят на разгърнатите 5G мрежи иглежда като да надвива над инсталациите на 4G LTE. В момента има 314 комерсиални 5G мрежи по целия свят. Очаква се този брой да нарасне до 450 мрежи до 2025 година

Предизвикателства

На фона на сходна динамичност операторите в този момент се стремят да опростят своите мрежови интервенции, като закриват 2G и/или 3G мрежите и и пренасочат връзките към по-ефективните 4G и 5G технологии. Изключването на 2G или 3G обаче се посреща с неодобрение измежду доста консуматори. Това крие риск от спиране на някои доста скъпи базови услуги, като основава проблеми при за хората с роуминг-услуги.

От друга страна световната геополитическа конюнктура в последните няколко години е не изключително удобна, а рецесията с разноските за живот изостря провокациите. Краят на ерата на ниските лихвени проценти също се отрази негативно върху възвръщаемостта на вложенията.

В допълнение към това някои анализатори регистрират и, че „ за мнозина предлагането за потребителска стойност на 5G остава неразбираемо “. Това значи, че мнозина консуматори не виждат съображение да мигрират към новите абонаментни проекти.

Дори и за най-запалените консуматори на смарт телефони за стрийминг на видео, 4G остава изцяло удовлетворяващ: към момента не са се появили „ завладяващи “ сюжети за потребление на 5G, които изискват надграждане до 5G устройство.

Макар че игрите и разширената действителност (XR) бяха посочени много време като „ приложенията-трепач “ за 5G, в последна сметка се оказа, че нужният хардуер, наличие и програмен продукт към момента не са налични – не и на цени, които биха могли да основат всеобщ пазар.

Самостоятелните 5G

Истинският капацитет на 5G, съгласно специалистите, ще бъде осъществен единствено посредством световното приемане на „ независимите “ 5G мрежи. Базирана на облачна съществена мрежа, концепцията за 5G Standalone е тясно обвързвана с световното придвижване към „ софтуеризация “, цифрова промяна и приемане на облачни услуги и практики за разработка на програмен продукт за непрекъсната интеграция/непрекъснато снабдяване (CI/CD).

Този нов пазар към този момент е роден и пораства: независими частни мрежи, разгърнати за обслужване на огромни индустриални обекти като кампуси, пристанища, летища, заводи, кариери и мини. Бизнес-мотивите за такива внедрявания се усъвършенстват, когато оторизираните консуматори могат безпроблемно да влизат и излизат от частната мрежа.

Към мрежа, ръководена от приложения

Комбинацията от самодейностите Open Gateway на GSMA и CAMERA на Linux Foundation дава опция на разработчиците на приложения да основават нови услуги, като им дава достъп до 5G мрежови API. Очаква се тази нова опция да отключи нова добавена стойност за доста предприятия и техните клиенти.

Усъвършенстваните 5G – за които се чака да бъдат утвърдени стандартите 3GPP Rel18 тази година – ще ускорят тази цифрова промяна, защото повече API ще станат налични.

Десетки оператори към този момент стартират своите мрежови API, с цел да се възползват от новите благоприятни условия. Прогноза на McKinsey, оповестена тъкмо преди Световния мобилен конгрес, сочи, че пазарът на мрежови API може да доближи 10-30 милиарда щатски $ до 2030 година

Сателитен роуминг

Последните акомодации на стандартите от 3GPP ще разрешат на сателитните „ неземни мрежи “ (NTN) да употребяват 5G, с цел да предложат IoT и услуги за незабавни повиквания в отдалечени региони, които бяха механически и стопански невъзможни за обслужване с обичайните мрежи.

Безпроблемният роуминг сред мрежите – обичайни и нови, наземни и сателитни, вътрешни и интернационалните – ще е от решаващо значение в днешния супер-свързан свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР