Очаква се утре прокуратурата във Видин да се произнесе по

...
Очаква се утре прокуратурата във Видин да се произнесе по
Коментари Харесай

След нападението на член на СИК във Видин: Очаква се прокуратурата да се произнесе по полицейските преписки

Очаква се на следващия ден прокуратурата във Видин да се произнесе по двете полицейски преписки, формирани след побоя над член на секционна изборна комисия във видинския квартал " Нов път ".

в помещението, в което са гласоподава, до момента в който изборната комисията приключвала работа. Според него причина за нападението е обстоятелството, че снимал по какъв начин един и същи човек гласоподава неведнъж.

" Влязоха петима да ме бият заради повода, че ги снимах по какъв начин вкарват бюлетини в урната и взех решение да ги фотографирам, щото те няколко пъти - един човек влиза в стаичката, пуска, повторно отново. Един човек по десетина, петнадесет бюлетини пуска. Аз им направих забележка. Те ми викат да си затворим очите, да не говоря доста, че ще ме пребият “, споделя той.

Според пострадалия единият от нападателите е претендент за общински консултант, а индивидът, който дал своя вот неведнъж – негов татко. Твърди, че реакцията на полицията се забавила.

„ Накрая служителите на реда пристигнаха, към този момент след две, три минути някъде – четири. Въпреки това, единият от служителите на реда се намеси, те бутат полиция и не престават да ме постановат “, споделя Кольо Петров.

От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи обясниха, че служители на реда не могат да участват в изборните пространства, с изключение на, в случай че не бъдат извикани от представители на комисията. Намесили са се, когато разбрали за паниката в стаята. Трима мъже са арестувани.

В 72-ра изборна секция в квартал „ Нов път “, където е станало нападението, в неделя ще се гласоподава още веднъж, тъй като на балотаж ще се избира общински кмет. Съставът на секционната комисия ще остане същият, с изключение на, в случай че партиите не подменят своите представители там, тъй като ОИК няма такива пълномощия.

„ Право на това имат единствено париите, които, според квотното систематизиране в състава на комисиите, имат членове и надлежно управителен състав в комисията. ОИК няма право служебно да назначава хора, нито да ги трансформира “, Даниел Цветанов, ръководител на ОИК - Видин.

От политическата партията, чийто представител в секционната комисия е Кольо Петров, споделят, че за изборните нарушавания са подали тъжба в общинската изборна комисия. Изпратили са и сниманото видео.

„ Вижда се по какъв начин членове на секционната изборна комисия - един записва данните от персонални карти, които би трябвало да са от персонални карти, а той ги преписва от лист, вижда се по какъв начин другия член щрака печати на няколко поред бюлетини, откъснати от кочана. Вижда се по какъв начин една госпожа носи в тъмната стаичка, където има повече от един гласоподавател, двама гласоподаватели в тъмната стаичка, носи готови бюлетини. Вижда се по какъв начин от тъмната стаичка излизат цитираните лица и носят тесте с бюлетини “, съобщи Милен Милчев, регионален координатор на „ ИТН “ за Видин

Жалбата неотложно е препратена на Районната прокуратура, споделиха от общинската изборна комисия. Очаква се решението на държавното обвиняване дали ще образува досъдебно произвеждане.

Репортер: Анжела Каменова, БНР – Радио Видин

Оператор: Станислав Калинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР