Освободиха с мярка подписка членовете на СИК в Малорад, които

...
Освободиха с мярка подписка членовете на СИК в Малорад, които
Коментари Харесай

Освободиха срещу подписка членовете на СИК-Малорад, заснети да дописват бюлетините

Освободиха с мярка подписка членовете на СИК в Малорад, които дописаха вота на гласоподавателите, както ви показахме в " По света и у нас ". Това стана, откакто юристите на обвинените апелираха мярката, избрана от Районния съд в Бяла Слатина.

Моника Йорданова, ръководител на 5-та СИК в с. Малорад и Цветослав Цветков, член на същата изборна комисия са упрекнати за подправянето на вота на 29 октомври, като са дописали преференции в бюлетините за няколко претенденти за общински съветници в община Борован. Нарушението бе снимано във видеозаписа от преброяването на вота, което Българска национална телевизия първо ви сподели.

Днес съда промени мярката мярката за неотклонение от " задържане под стража " в " подписка ". На влизане в правосъдната зала Моника и Цветослав резервираха безмълвие.

Според прокурор Камелия Трифонова съществуват задоволително доказателства за осъщественото закононарушение. Тя го дефинира като извънредно тежко посягане върху изборните права на жителите и уточни, че обвинените могат да повлияят на очевидците, в случай че бъдат пуснати на независимост.

Адвокатите на Моника Йорданова и Цветослав Цветков се позоваха на положителните характерности на обвинените.

" Говорим за двама обвинени, които в живота си до момента не са правили закононарушения - живеят, работят ", сподели Даниел Христов - юрист на Цветослав Цветков.

Според отбраната изменената мярка " подписка " не може да повлияе на делото.

" По какъв метод биха повлияли на делото, при изискване, че всички очевидци са разпитани? С оглед събраните доказателства по делото, с оглед, че няма действителна заплаха да се укрият или да извършат друго закононарушение, т.к. липсват такива доказателства и такива данни по делото ", сподели Цветомила Събинска - юрист на Моника.

След изменената мярка обвинените се прибират у дома при фамилиите си. Сега те имат право да се върнат към ежедневните си отговорности, само че при повикване от проверяващите са длъжни да се явят.

Мярката избрана от съда е дефинитивна, само че следствието по делото продължава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР