Очаква се тропическата буря Идалия да се засили в ураган, докато се движи към крайбрежието на Персийския залив на Флорида

...
Тропическата буря Идалия се засилва бързо, докато се движи към
Коментари Харесай

Тропическата буря Идалия се засилва бързо, докато се движи към Флорида, заплашвайки да удари като голям ураган и да донесе проливни дъждове, наводнения и опасни бури, според Националния център за ураганите.

Очаква се Идалия да се засили до ураган в понеделник и да стигне до сушата в сряда сутринта близо до Биг Бенд във Флорида като ураган от категория 2.

„Идалия вероятно ще бъде близо до или с голяма интензивност на урагана, когато достигне крайбрежието на Персийския залив на Флорида“, каза центърът за ураганите.

Бурята сега се задържа на 150 мили от западния край на Куба, вдигайки максимални постоянни ветрове от 60 мили в час, съобщи Центърът за урагани в актуална информация от 2 часа сутринта в понеделник.

„Идалия се движи неравномерно и е почти неподвижна“, добави центърът за ураганите. „Очаква се движение в посока север-североизток и север да започне по-късно днес, като до тази вечер центърът на Идалия надмине крайния югоизточен Мексикански залив.“

По крайбрежието на Персийския залив на Флорида, според центъра за урагани, е издадено наблюдение за урагани от Englewood до India Pass, включително Tampa Bay. Предупреждение за тропическа буря е в сила и за Драй Тортугас, Флорида, докато наблюдението за тропическа буря е издадено за Долни Флорида Кийс западно от западния край на моста Седем мили.

Възможни са условия за тропическа буря в Сухия Тортугас в началото на късно в понеделник и по крайбрежието на Персийския залив на Флорида във вторник.

Очакваното пристигане на бурята по-късно тази седмица накара Флорида да разположи бързи водни спасителни екипи, тъй като местните власти призоваха за евакуация, обявиха затваряне на училища и предупредиха жителите да подготвят имотите си.

С текущата прогноза на Идалия се очаква Западна Куба да види ураганни условия до късно в понеделник, като ветровете вероятно ще достигнат силата на тропическа буря до понеделник сутринта. Правителството на Куба подобри предупреждението за тропическа буря за Пинар дел Рио до предупреждение за ураган.

„Подготовките за защита на живота и имуществото трябва да бъдат приключени бързо“, каза центърът за ураганите.

С приближаването на бурята в района на Тампа Бей се прогнозира бурен прилив от 4-7 фута над нормалните нива на приливи и отливи. Очаква се най-голямото вълнение на бурята да се случи в района на Биг Бенд във Флорида, където нивата на океана може да достигнат 10 фута над нормалния прилив.

Когато покачващите се води се придвижват навътре от бреговата линия, обикновено сухите райони в близост до брега могат да бъдат наводнени, според центъра за урагани.

Ловците на урагани събират данни, докато наблюдават бурята под тях Ловците на урагани събират данни, докато наблюдават бурята под тях Виктория Кенеди, CNN

Разпръснати светкавични вълни и градски наводнения също се очакват в части от западното крайбрежие на Флорида, Флоридския панхандъл и южна Джорджия, тъй като тропическата буря Идалия намалява обилните валежи от 3 до 6 инча с отделни количества до 10 инча от От вторник до сряда.

Обилните валежи могат също да доведат до внезапни наводнения в части от Каролина от сряда до четвъртък.

Западна Куба също може да види 3 до 6 инча дъжд с отделни количества до 10 инча.

Флорида се готви за Идалия

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис призова жителите на Флорида в неделя „просто да се вслушат в предупрежденията на вашите местни служители“, докато щатът се подготвя за пристигането на Идалия.

„Нашият център за спешни операции тук в Талахаси ще премине на ниво 1, 24 часа денонощно“, започвайки в 7 сутринта ET понеделник, каза ДеСантис.

В подготовка, 1100 национални гвардейци са мобилизирани с висоководни превозни средства и самолети за спасяване и възстановяване, каза ДеСантис. Патрулът на магистралата във Флорида също разполага с 300 войници, готови за разполагане.

Енергийните компании също ще започнат да набират персонал в понеделник, според губернатора.

„Ако сте на пътя на бурята, трябва да очаквате прекъсвания на електрозахранването, така че, моля, подгответе се за това“, каза губернаторът на жителите.

Окръг Хилсбъро, където се намира град Тампа, обяви местно извънредно положение преди евентуални удари от Идалия.

Местно извънредно положение също беше обявено в неделя за окръг Ситрус, където училищата ще имат половин дневен график в понеделник и ще затворят във вторник и сряда.

Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Купувачите се запасяват с провизии в магазин за хранителни стоки по време на спирането на тока след урагана Айда в Ню Орлиънс на 2 септември 2021 г. Ева Мари Ускатеги/Блумбърг/Гети изображения

„Всички граждани и фирми на окръг Citrus трябва да се подготвят за удари от буря - жителите, живеещи в кемпери, превозни средства за отдих, палатки, други конструкции, които не могат да издържат на ветровете на тропическа буря, или по протежение на западната страна на US Hwy 19, се съветват доброволно да евакуирайте“, каза окръгът.

Училищата в окръг Ернандо също ще бъдат затворени от понеделник до сряда заради Идалия, според Министерството на образованието на Флорида.

В неделя бяха обявени доброволни евакуации за някои райони на окръг Ернандо. „Включени са всички жители, живеещи в крайбрежни и ниско разположени райони, както и произведени жилища в целия окръг“, каза окръгът в неделна публикация във Facebook.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР