Очаква се тази година в Исландия енергията, използвана за добиване

...
Очаква се тази година в Исландия енергията, използвана за добиване
Коментари Харесай

Треска за виртуално злато в Исландия!

Очаква се тази година в Исландия силата, употребена за извличане на биткойни и други виртуални валути, да е повече, в сравнение с потребяваната от семействата.
Необходими са големи количества сила за компютрите, които основават скъпите биткойни и огромните компании за "копаене " на виртуални валути са открили база в Исландия - леден северноатлантически остров, изобилен на възобновима сила, създавана в геотермални и хидроелектрически централи.
Сравнително непредвиденият напредък на новата промишленост накара депутата от исландската Партия на пиратите Смари Маккарти да предложи облагане с налог на облагата от копаенето на биткойни. Инициативата евентуално ще бъде призната добре от исландците, които са скептични към спекулативните финансови инициативи, откакто претърпяха пагубен срив на банковата система през 2008 година.
"При естествени условия фирмите, които основават стойност в Исландия, заплащат избрани налози на държавното управление, " сподели пред АП Маккарти. "Тези компании не го вършат, а ние може да се запитаме дали би трябвало да го вършат, " добави той.
Енергийното ползване набъбна поради скочилите разноски за производството на виртуална валута.
Компютрите се употребяват за правенето на комплицирани калкулации, които управляват настоящ указател на всички преводи във виртуални валути по света. В подмяна на това "миньорите " декларират право върху част от койн, който към момента не е в обращение. В случая с биткойна общо в обращение могат да бъдат пуснати 21 милиона, като към този момент остават да бъдат основани към 4,2 милиона. Тъй като има от ден на ден биткойни в обращение, компютрите би трябвало да бъдат по-мощни, с цел да се оправят с изчисленията, което пък значи повече нужна сила.
Спокойният крайбрежен град Кефлавик на безлюдния исландски южен полуостров се трансформира през миналите месеци в интернационален център за копаене на биткойни и други виртуални валути.
Местни риболовци, които беседват на чаша горещо кафе в бензиностанцията на пристанището, са озадачени от явлението, което докара до появяването на огромни строителни обекти в покрайнините на града.
Една от главните аргументи за установяването на "биткойн мини " тук, на ръба на Северния полярен кръг, е естествената опция за изстудяване на компютърните сървъри и конкурентните цени на изобилстващата исландска възобновима сила.
Йохан Снори Сигурбергсон, управител, отговарящ за бизнес развиването, в енергийната компания Hitaveita Sudurnesja сподели, че чака добиването на виртуална валута в Исландия да удвои енергийното си ползване до към 100 мегавата тази година. Това е повече, в сравнение с употребяват семействата на острова с население 340 000, съгласно исландската национална енергийна работа.
Преди четири месеца не бих могъл да предвиждам тази наклонност, само че тогава курсът на биткойна скочи рекордно и получихме доста повече имейли, сподели той в геотермалната електроцентрала Svartsengi, която зарежда с ток югозападния полуостров, където се добиват виртуалните валути.
"Днес се върнах от среща с компания за извличане на виртуална валута, която желае да купи 18 мегавата, " добави той.
В най-голямата от трите "биткойн ферми ", които сега работят в Кефлавик, високи железни огради пазят хранилища с дължина 50 метра, цялостни с компютърно съоръжение. Тя носи името на чука на скандинавския господ на гръмотевиците Тор, Мьолнир.
Центровете за данни тук са особено проектирани да употребяват непрекъснатия вятър на голия полуостров. Стените от всяка страна са частични, като разрешават студеният въздух да прави течение, с цел да охлажда оборудването.
"Това, което вършим тук, е като извличане на злато, " сподели Хелмут Раут, който управлява активността на Genesis Mining, огромна компания за извличане на биткойн.
Добиваме в огромни замени и пускаме златото на хората, сподели той.
Genesis Mining е учредена в Германия и се мести в Исландия през 2014 година, когато цената на биткойна варира сред 350 и 1000 $.
Днес един биткойн се търгува за към 8000 $, съгласно платформата Койндеск (Coindesk), откакто през декември доближи 19 500 $.
През януари виртуалната валута бе наранена от желанията на Китай да забрани добива на биткойни, поради опасения от прекалено потребление на електрическа енергия.
Раут споделя, че биткойнът не би трябвало да бъде особено облаган с налог за околната среда. Компютърните мощности постоянно изискват сила, декларира той.

Колко електрическа енергия е потребност за трансакция с кредитна карта или за търсене в интернет? Криптовалутите имат същото световно въздействия, споделя той.
В столицата Рейкявик някои са по-скептично настроени за биткойна.
Последният път когато Исландия бе интернационален финансов център, начинанието завърши с голям банков провал, трансформирайки страната в един от знаците на международната финансова рецесия от 2008 година.
Политическата неразбория след рецесията вкара бързо набралата известност Партия на пиратите в исландския парламент, където в този момент тя има 10 % от местата.
Депутатът от тази партия Маккарти слага под въпрос до каква степен е скъпо добиването на биткойни за исландското общество, акцентирайки, че жителите би трябвало да обмислят регулирането и облагането с налог на формиращия се бранш.
Харчим десетки, в случай че не и стотици мегавати за производството на нещо, което няма осезаемо битие и няма действителна изгода за хората отвън царството на финансовите спекулации, сподели той.
Това не може да е положително, заключи Маккарти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР