Очаква се софийският градски съд да гледа мерките за неотклонение

...
Очаква се софийският градски съд да гледа мерките за неотклонение
Коментари Харесай

Прокуратурата по случая с криптобанката: Обвинение за пране на пари не е повдигнато


Очаква се софийският градски съд да гледа ограниченията за неотклонение на двама от упрекнатите по случая „ Нексо “. Прокуратурата изиска от Траян Николов и Калин Методиев парични гаранции от 1 милион лв., с цел да останат на независимост.

От държавното обвиняване отхвърлиха да разясняват поръчката от „ Нексо “, че ще съдят България за нанесени вреди от над един милиард $.

Другите двама са оповестени за интернационално търсене, твърди обвиняването. Един от тях, съоснователят на финансовата институция Антони Тренчев, през вчерашния ден в ефира на bTV оспори изказванията на обвиняването, че посредством „ Нексо “ са осъществявани транзакции на разположение, упрекнато в тероризъм.

Тренчев изясни, че едната транзакция е от 6 ноември 2019 година, а другата от 3 февруари 2021 година Общата им стойност е 1900 $.

„ Две години по-късно като влезете на регистъра на бюрото за битка с терористите и финансирането им на Израел, намирате документ, написан на 30.06.2021 година, написан от министъра на правораздаването на Израел. Санкционира адреса и тогава ние разбираме, че този адрес е на Махмуд Айеш. Той не е клиент на „ Нексо “, не е желал да бъде клиент на „ Нексо “. Наш клиент е пратил 1900 $ преди две години на този адрес “, изяснява Тренчев.

Тоест когато са изпълнявани транзакциите, мъжът не е бил в неразрешения лист на Израел. От прокуратурата не дадоха отговор на bTV дали по този начин обвиняването за тероризъм се обезсмисля. Но разясниха, че обвиняване за пране на пари не е повдигнато. Нито за някое друго вторично закононарушение. Засега и четиримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група.

По-рано основният изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара у нас Иван Михайлов сподели, че в България липсва регулация за опериране с криптовалути.

“Вие виждате когато има регулация, да вземем за пример в Съединени американски щати, има санкции, излизане в това число на бизнеса и по този начин нататък. Докато при нас, неналичието на такава рамка отваря вратата за подобен необятен спор “, сподели Михайлов.

Без отговор остава и въпросът за какво Съединените щати са поискали от нас правна помощ повече от година след началото на инспекциите им на „ Нексо “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР