Очаква се през този месец парламентът на Финландия да даде

...
Очаква се през този месец парламентът на Финландия да даде
Коментари Харесай

Финландия ще проведе гласуване за НАТО без да чака нерешителните съюзници

Очаква се през този месец Народното събрание на Финландия да даде дефинитивно утвърждение за присъединението на страната към НАТО, без да чака нерешителните членове на НАТО да одобряват кандидатурата ѝ, съобщи Агенция Франс Прес.

Хелзинки желае да получи вътрешното утвърждение за присъединение към НАТО преди началото на акцията за парламентарните избори през март, когато работата на Народното събрание ще бъде прекратена.

Турция и Унгария са единствените членове на НАТО, които към момента не са утвърдили молбите за присъединение на Финландия и прилежаща Швеция. Те би трябвало да бъдат признати от всички 30 съществуващи членове.

Ако финландският парламент даде утвърждението си този месец, страната към момента може бързо да стане пълновръстен член на НАТО - даже в случай че турската и унгарската зелена светлина пристигна по време на изборния интервал, когато Народното събрание не работи.

Това ще разреши на Финландия да се причисли, без да чака Швеция, чиято кандидатура е блокирана от Турция.

Унгария алармира, че чака този месец да утвърди участието на двете скандинавски страни.

Очаква се финландският парламент да гласоподава за участието в НАТО на 28 февруари, съобщи на конференция в петък Юси Хала-ахо, началник на Комисията по външни работи на асамблеята.

" Добре е, че този развой се прави авансово ", изясни министър-председателят Сана Марин в изявление за публичната телевизия „ Yle “.

" След като ратификациите във всички страни (от НАТО) бъдат направени, няма да минат повече от няколко часа, преди да се присъединим към НАТО ", сподели тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР