Очаква се премиерът Гълъб Донев да свика в Министерския съвет

...
Очаква се премиерът Гълъб Донев да свика в Министерския съвет
Коментари Харесай

Очаква се съвещание на премиера Гълъб Донев със службите за сигурност за взрива до колата на Гешев

Очаква се министър председателят Гълъб Донев да свика в Министерския съвет заседание, в което ще вземат участие и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, и представители на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, НСО, ДАНС и прокуратурата. Информацията беше обявена през вчерашния ден от Петър Тодоров, основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Поводът за съвещанието е избухналото през вчерашния ден взривно устройство наоколо до колата и кортежа на основния прокурор Иван Гешев по пътя за Самоков. При случая няма потърпевши, напомня Българска телеграфна агенция.

Сформиран е щаб, като министър Иван Демерджиев е в контакт с всички и е осведомен за дейностите, които се подхващат, сподели още Тодоров. В щаба са включени всички структури на Министерство на вътрешните работи, както и представители на Националната работа за защита и ДАНС. 

Взрив избухна през вчерашния ден до автомобила на основния прокурор Иван Гешев, до момента в който кортежът му се движел по пътя от Самоков към София, в региона на село Ковачевци. За случая оповестиха от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Главният прокурор е бил цел за ликвидиране, съобщи пред публицисти наоколо до мястото на случая заместител основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Той акцентира, че не става въпрос за заплашване, а за атентат. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, съобщи Сарафов. Той добави, че потърпевши няма.

Сарафов заяви, че към 11:30 ч. през вчерашния ден основният прокурор е пътувал към София, когато в средата на огромен дъгообразен завой, на който скоростта се понижава, е избухнал извънредно мощен гърмеж. По сведения на очевидци огненият дирек, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. Сарафов уточни, че на място е открит кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. 

Очевидно взривното устройство е с желание да убие. Не е било за заплашване, сподели заместител основният прокурор. Към момента формираното наказателно произвеждане е по глава първа от Наказателния кодекс за терористичен акт, сподели Сарафов. Той добави, че гърмежът е бил ориентиран към преминаващите коли. Бомбата е била освен с огромен тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първични отзиви на специалистите, само че и с голям брой осколки, които са се разпилели към отсрещните дървета.

Предстои скоро да стане явен химическият състав на взривното устройство, както и типът, и количеството на взривното вещество, сподели Сарафов. Той акцентира, че осколките са сложени освен да избухнат, само че и да убият. Как е задействано устройството, занапред ще кажат сътрудниците, добави Борислав Сарафов. Той съобщи, че става въпрос за професионално квалифицирано нападение и че единствено една случайност е избавила основния прокурор, фамилията му и хората, които са прекосявали в региона.

Не се изключват никакви версии, най-вероятно причинителите са били тук и са имали образен контакт с пътя. Няма по какъв начин другояче да се реши моментът на гърмежа. Той е избухнал безусловно сега, в който автомобилът на основния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е бил там и е преместил автомобила вляво, заяви Борислав Сарафов. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР