Очаква се посещението на министър-председателя на Индия Нарендра Моди във

...
Очаква се посещението на министър-председателя на Индия Нарендра Моди във
Коментари Харесай

Какво се знае за отношенията на Индия с Русия?

Очаква се визитата на министър-председателя на Индия Нарендра Моди във Вашингтон , което той предприе през вчерашния ден, да понижи зависимостта на Индия от Москва във връзка с оръжията, икономическите връзки и технологиите, защото Делхи и Вашингтон се пробват да укрепят партньорството си в границите на „ Четворката “ , която включва също Япония и Австралия , с цел да лимитират възходящата експанзия от страна на Китай, предава „ APNews “.

От години насам Индия смята Русия за потвърден собствен съдружник от епохата на Студената война, с който поддържа авторитетно съдействие в региона на защитата, петрола, нуклеарната енергетика и галактическите проучвания. Това партньорство обаче се утежни , откакто Москва стартира да развива по-близки връзки с главния противник на Индия – Китай, поради войната против Украйна.

Как Индия построи връзките си с Русия?

Индия стартира да построява постоянни връзки с тогавашния Съветски съюз в средата на 50-те години по време на Студената война, след което укрепи тези връзки поради споровете с Пакистан . Съветският съюз оказа помощ да се посредничи за прекратяването на огъня сред Индия и Пакистан, с цел да се постави завършек на войната от 1965 година, която избухна във връзка контрола над противоречивата хималайска територия Кашмир. След това, по време на войната на Индия с Пакистан през декември 1971 година, Съветският съюз употребява правото си на несъгласие, с цел да поддържа Индия в Организацията на обединените народи, до момента в който Съединени американски щати подредиха на оперативна група в Бенгалския залив да поддържа Пакистан.

През август 1971 година Индия и Съветският съюз подписаха контракт за мир, другарство и съдействие. След разпадането на Съветския съюз този контракт беше сменен с индо-руски контракт за другарство и съдействие през януари 1993 година

Каква е позицията на Индия във връзка с войната на Русия в Украйна?

От началото на нашествието в Украйна през февруари 2022 година досега Индия се въздържа да подлага на критика директно Русия и съветския президент Владимир Путин . Изправен пред натиска на Съединените щати и европейските страни, през септември министър-председателят Нарендра Моди се обърна към Путин с думите: „ Днешната ера не е ера на война “. Тогава той посочи, че демокрацията, дипломацията и разговорът са запазили света цялостен.

Моди и Путин се срещнаха през септември в коридорите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие в узбекистанския град Самарканд, с цел да обсъдят редица основни въпроси.

Зависима ли е Индия от оръжията на Русия?

Индия стартира да демонстрира интерес към руските оръжия след кървавата си война с Китай през 1962 година В началото на 90-те години на ХХ век Съюз на съветските социалистически републики доставяше към 70% от оръжията на индийската войска, 80% от системите на военновъздушните сили и 85% от платформите на военноморските сили. През 2004 година Индия купи от Русия първия си самолетоносач – INS Vikramaditya. Самолетоносачът е служил в някогашния Съветски съюз, а по-късно в съветския флот.

Понастоящем индийските военновъздушни сили разполагат с над 410 руски и съветски изтребители, включващи композиция от вносни и лицензно създадени платформи. Инвентарът на Индия от военно съоръжение, създадено в Русия, включва също подводници, танкове, хеликоптери, подводници, фрегати и ракети.

През последните години Индия последователно понижава зависимостта си от съветското оръжие и диверсифицира оръжейните си поръчки , като купува повече от страни като Съединени американски щати, Израел, Франция и Италия. Според специалисти обаче може да отнеме 20 години, с цел да се преодолее изцяло зависимостта на Индия от съветските доставки и аварийни елементи.

Какви са връзките на Индия със Съединени американски щати и Европа?

Индия , която разполага с втората по величина войска в света, четвъртите по величина военновъздушни сили и седмия по величина флот, се пробва да се трансформира в център за произвеждане на артикули в региона на защитата . Проблемът обаче е, че тя не разполага с надеждна индустриална база за военно съоръжение.

Понастоящем Индия се стреми да придобива нови технологии и да понижи зависимостта си от вноса от Европа и други развити стопански системи. При ръководството на Доналд Тръмп Съединени американски щати и Индия подписаха покупко-продажби в региона на защитата на стойност над 3 милиарда $. Двустранната търговия в региона на защитата набъбна от съвсем нулева през 2008 година до процъфтяваща на стойност 15 милиарда $ през 2019 година В резултат на това бяха закупени морски патрулни самолети с огромен обхват, ракети и безпилотни летателни апарати. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин разиска подобряването на партньорството с Индия по време на визитата си в Ню Делхи при започване на юни.

Темата за взаимно произвеждане и разработване на мотори за бойни самолети, бойни машини за пехотата, гаубици и прецизни муниции беше разисквана през май по време на среща на Групата за отбранителна политика сред Съединени американски щати и Индия във Вашингтон. Очаква се решението да бъде оповестено в границите на визитата на Моди във Вашингтон.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР