Очаква се от пролетта шофьорските курсове да достигнат сумата от

...
Очаква се от пролетта шофьорските курсове да достигнат сумата от
Коментари Харесай

Цената на шофьорските курсове скача, от пролетта ще удари 1000 лева

Очаква се от пролетта шофьорските курсове да доближат сумата от 1000 лв.. Според Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, сега цената в влиятелните школи е 850-950 лева и се чака тя да скочи с най-малко 10 на 100. Причината била повишаването на живота. " Плавно се подвигат и цените на горивата и при започване на пролетта това ще се отрази и на шофьорските курсове ", разясни Иванов.

По думите му по демографски аргументи броят на претендентите да вземат шофьорска брошура е съвсем непрекъснат. За това и потвърдените компании на пазара, а и останалите страдат от липса на клиенти. " Няма напор. В изискванията на пандемия хората, от една страна, се опасяват, от друга - нямат и финансова опция за шофьорски курс , без значение че цената не е пипана от години обратно ", сподели той. Той напомни, че има предложения за по 300 лева, които обаче по-късно излизат на претендентите по 1300. Това се случва, тъй като в първичната цената не се включват изпитите, а поради неприятната подготовка курсистите ги късат и би трябвало да се явяват повече пъти на изпити. Според Иванов към края на февруари може да се чака известно повишаване на претендентите.

Друг представител от сектора - Трендафил Маринов, ръководител на Българския автоинструкторски съюз, сподели в ефира на БНР, че се следи по-голямо предпочитание на хора на по-висока възраст да идват да се записват за кандидат-шофьори, като повода е страхът да се возят в публичния превоз. Той изрази и неодобрение от Наредбата за образование на бъдещите водачи, която скоро би трябвало да влезе в действие, а не е била разисквана с сектора. " Там има текстове, които няма да подкрепят образованието, а единствено ще натоварят стопански сектора. Това касае фамилните компании в дребните обитаеми места, те няма да могат да покрият тези условия и ще би трябвало да прекратят този тип активност ", сподели още Маринов.

" Изискванията са прекомерно високи - би трябвало да има регистрация на кабинета като образователен към Службата по трудова медицина, което коства към пет хиляди лв., хората не могат да си го разрешат, това ще увеличи и цената на курса. В образователната документи има тематики за образование, които са безсмислени, а в това време не е заложено образование за новите модели коли и новите системи в тях - въпреки всичко има доста новости, хората си купуват нови коли, а ние няма по какъв начин да ги образоваме. В наредбата се разписват текстове, които ще облагодетелстват единствено избрани огромни компании и школи ", добави той. Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка разяснява, че е време и в България да има съвременни автополигони.

" На тях курсистите, а и правоспособни водачи да могат да се образоват по какъв начин да реагират в избрани обстановки като хлъзгав път или мощно понижена видимост. Това го има в развитите страни. Отделно е належащо в зони с по-висок риск, като например усойните места по пътищата, предупредителните пътните знаци да бъдат огромни и забележими от огромно разстояние ", предлага браншовикът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР