Очаква се нов тренд - сливат се малки магазини40% дял

...
Очаква се нов тренд - сливат се малки магазини40% дял
Коментари Харесай

Търговските вериги с 40% от пазара у нас

Очаква се нов тренд - сливат се дребни магазини

40% дял от пазара държат комерсиалните вериги у нас, останалите 60 са разпределени сред дребни магазини. Тези данни от маркетингово изследване оповестиха от Сдружението за съвременна търговия.

Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система опроверга мита, че веригите погубват дребните търговци. За последната година профилираните магазини за тютюн, храни и питиета са отчели 25% растеж в продажбите. Според Николова е допустимо дребни търговци в бъдеще да се сливат.

Близо 300 000 души са заетите в бранша, като повече от половината - 167 000, работят за микропредприятия, където междинната заплата е 450 лева 970 лева е междинното месечно заплащане в хипермаркетите.

С близо 50% са намалели даренията на храни с изтичащ период на валидност за 2018 година, оповестиха комерсиалните вериги. Причината - има законово условие всяка опаковка, предопределена за подаяние, да бъде маркирана, което усилва разноските на веригите.

Българската хранителна банка да бъде субсидирана от държавния бюджет, оферират като мярка за поощряване на даряването от сдружението. Вериги към този момент са разискали концепцията си с омбудсмана Мая Манолова.

Не търговците, а крайните консуматори на храни като хотели, заведения за хранене и семейства изхвърлят огромна част от храната с изтичащ период на валидност, обясниха представителите на веригите. По неофициални данни количеството годишно е 670 тона.

Въпреки лимитираните благоприятни условия на българските производители да дават постоянно огромни количества от своите артикули веригите в България се опитвали да зареждат щандовете си с от ден на ден родна стока. Според тях обаче поради непознатите първични материали мъчно можело да се дефинира до каква степен една стока е с обезпечен български генезис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР