Очаква се над 50 хил. ученици да се явят на

...
Очаква се над 50 хил. ученици да се явят на
Коментари Харесай

Матурата по български език: какво да очакват зрелостниците

Очаква се над 50 хиляди възпитаници да се явят на наложителният държавен изпит по български език и литература на 19 май, с който стартира тазгодишната изпитна сесия на зрелостниците.

Освен него, дванайсетокласниците ще държат и на втора матура по желание или изпити за професионални умения, а искащите - без значение дали са възпитаници, или не, могат да валидират умения в разнообразни области. Близо 600 учители и академични преподаватели от цялата страна ще правят оценка в електронна среда изпитните работи.

Оценките от изпитите влизат в дипломата за приключено приблизително обучение, а доста от университетите одобряват студенти въз основа на тях.

Документи и черна писалка

Учениците, подали заявление за присъединяване в държавните зрелостни изпити, ще получат служебните си, припомнят от Министерството на образованието. В тях е записано в кое учебно заведение и в коя зала учениците би трябвало да се явят.

Изпитът ще стартира в 8.30 ч. Зрелостниците би трябвало да отидат в учебните заведения 30 минути по-рано, като носят със себе си документ за идентичност и служебна записка за допускане до изпита. Те ще получат огромен плик за изпитната си работа и дребен за идентификационна бланка, която би трябвало да попълнят. Допуска се потреблението единствено на черна писалка.

В залата може да се внесе вода и дребно пакетче храна, да вземем за пример шоколад. Сандвичи и други закуски са неразрешени. Мобилните телефони се предават на входа на стаята. Помещенията, в които се организират изпитите са под видео наблюдаване, а за спазването на разпоредбите наблюдават квестори, като повече от тях са учители, само че не преподават дисциплината, на която се изпитват учениците.

Три модула, най-много 100 точки

Изпитът по български език и литература е разграничен на три модула и е върху проучвания материал от 11 и 12 клас. Матурата ревизира знанията и уменията на дванайсетокласниците по граматика, правопис, лексика, литературни знания, дарба за основаване на текст, добиване на информация, функционална просветеност. От предходната година творбите, включени в изпита, са 27.

Форматът на изпита е: общо 41 задания - част от тях с избираем отговор, задача за формулиране на къс свободен отговор и уголемен свободен отговор (теза в границите на 4-5 изречения), както и основаване на аргументативен текст, оповестяват от министерството.

 Матурата по български език: какво да чакат зрелостниците
© Анелия Николова

За първата част от изпита учениците разполагат с 60 минути. Въпросите са 21, като част от тях са със затворени отговори, а други изискват свободен отговор. Те се попълнят в специфичен лист за отговори, който се раздава от квесторите дружно с изпитните материали.

Вторият модул съдържа 19 въпроса от разбъркан вид (затворени и отворени вид въпроси). За тази част от матурата зрелостниците разполагат също с 60 минути.

За третата част от изпита учениците избират сред две разнообразни тематики, по които да сформират аргументативен текст до 4 страници. Жанровете са есе по житейски проблем или интерпретативно съчинение по изучавано литературно произведение. Максималните точки за този модул са 30, а зрелостниците имат 120 минути разполагаем за писане. Изпитът е взет, в случай че зрелостниците получат най-малко 30 точки за " Среден 3 ". Максималният брой точки е 100. Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 9 юни. Те могат да бъдат тествани в единната осведомителна система за изпити и банкет към Министерството на образованието с входящ номер и код за достъп.
От ведомството подсетиха, че от тази година дванайсетокласниците могат да се явят на изпити за - информатика, изобразително изкуство, предприемачество и музика. Допълнителните матури по избор ще са в интервала 26 - 31 май.

 По предпочитание зрелостниците ще могат да се явят на изпит по още четири предмета По предпочитание зрелостниците ще могат да се явят на изпит по още четири предмета

Вторият наложителен държавен изпит ще бъде на 23 май с начало 8.30 ч. Очаква се на него да се явят близо 49 хиляди дванайсетокласници.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР