Очаква се Китай да популяризира преработена версия на своята инициатива

...
Очаква се Китай да популяризира преработена версия на своята инициатива
Коментари Харесай

Китай калибрира Един пояс-един път и го пази от критики

Очаква се Китай да разпространява модифицирана версия на своята самодейност " Един пояс-един път " на срещата на върха на държавните глави тази седмица в Пекин, като се стреми да успокои рецензиите , че нейната водеща инфраструктурна политика подтиква задлъжнялостта и че липсва бистрота, оповестява " Ройтерс ".

Политиката на китайския президент Си Дзинпин, се трансформира в дискусия, като някои страни сътрудници се оплакват от високата цена на плановете .

Западните държавни управления са склонни да го преглеждат като средство за разпространяване на китайското въздействие в чужбина, обременявайки бедните страни с неустойчиви задължения.

Въпреки че множеството от плановете по самодейността са в ход, някои от тях трансформират ръководството в страни като Малайзия и Малдивите. Проектите, които са отсрочени заради финансови аргументи , включват електроцентрала в Пакистан и летище в Сиера Леоне , а Пекин през последните месеци трябваше да отхвърли рецензии, като съобщи, че нито една страна не е обременена с по този начин наречените " клопки на дълга ".
 Как Европа се научи да се опасява от Китай
Как Европа се научи да се опасява от Китай

До наскоро европейците подвигаха плещи, само че очевидно за една нощ светът им се промени

Си Дзинпин започва самодейността " Един пояс-един път " през 2013 година и съгласно данни, общата стойност на плановете е 3,67 трилиона $ , обхващайки страни от Азия, Европа, Африка, Океания и Южна Америка.

В проектокомюнике, представено от Ройтерс, се споделя, че 37 международни водачи, присъстващи на срещата на високо ниво от 25-27 април , ще се съгласят да финансират планове , които зачитат задачите на световния дълг и предизвикват зеления напредък.

Гостуващите водачи ще бъдат ръководени от Владимир Путин , както и от премиера на Пакистан Имран Хан, непосредствен китайски съдружник и измежду най-големите получатели на вложенията, и министър-председателя на Италия Джузепе Конте , като неотдавна страната стана първата от Г-7, подписала самодейността .

Очаква се Съединени американски щати, които не са се включили, да изпратят единствено делегация от по-ниско равнище и никой от Вашингтон .

" Един пояс - веднъж " не е геополитически инструмент, твърди Китай

През идната седмица Пекин ще е хазаин на срещата " Един пояс - веднъж "

Някои планове минават през интервал на модернизация и оценка , разяснява Ли Лифан, заместник-генерален шеф на Центъра за проучвания на самодейностите в " Един пояс-един път " в подкрепяната от държавното управление Шанхайска академия на обществените науки.

Срещата на върха " ще бъде време за размисъл и за разискване на очакванията за бъдещето ", добавя той.

Индустриалци и дипломати изясняват, че има смяна в метода, по който Пекин показва " Един пояс-един път " в чужбина, с лед първата такава среща преди две години.

" Политическата част се ръководи от външното министерство, а не от Националната комисия за развиване и промени ", декларира почитан западен посланик в Китай.

Други анализатори настояват, че през второто полугодие на 2018 година се вижда забележима смяна в напъните на Китай да маркетира тази политика на задгранични пазари. Поне 10 от посланиците на Китай и дипломати в страни като Мексико и Кения са разгласили известия в локални медии, защитавайки самодейността .
 Тръмп за Китай:
Тръмп за Китай: " Ще спечелим по този начин или другояче "

Ние или печелим като сключваме договорка, или печелим, като не реализираме договорка

Ву Кен, новият дипломат на Китай в Германия, призна в първата си тирада, че има " дълбоки подозрения " за самодейността.

" Надявам се, че хората ще могат да преодолеят " алергиите ", които имат към " Един пояс-един път ", колкото е допустимо по-скоро, тъй че Китай и Германия да могат да си сътрудничат за взаимно потребление на изгодите от него ", изясни той по-рано този месец.

Германският министър на стопанската система Алтмайер, непосредствен помощник на канцлера Ангела Меркел, ще участва на срещата .

Уилям Клайн, консултант по политическите въпроси в американското посолство в Пекин, разяснява пред конгрес по-рано този месец, че Съединени американски щати не престават да се тревожат за " Един пояс-един път ".

" Тези опасения, да вземем за пример, са непрозрачни практики на финансиране , неприятно ръководство и неспазване на интернационално признатите правила и стандарти . "

Андрю Дейвънпорт, основен действен шеф във Вашингтонската консултантска компания RWR Advisory, която следи вложенията в китайската самодейност , съобщи, че Китай е станал по-противодействащ в позиционирането на самодейността след последния конгрес.
 Джими Картър: Съединени американски щати са най-войнствената нация в историята на света
Джими Картър: Съединени американски щати са най-войнствената нация в историята на света

Тръмп се обадил на някогашния президент Картър да си поговорят за Китай

" Сравнително ясно е, че приказката " Един пояс-един път ", показана от Пекин през последните няколко месеца , има за цел да се опълчи на рецензиите и да ги отблъсне ", изяснява Дейвънпорт.

Докато броят на задграничните водачи участващи на срещата на върха нараства , подготовката за събитието е по-слаба в съпоставяне със срещата от 2017 година.

Преди две години , седмиците преди деня на откриването на срещата бяха маркирани от серия музикални и обяснителни видеоклипове , оповестени от държавните медии, с цел да се популяризира самодейността, до момента в който държавното управление разгласи датите обществено към месец преди този момент.

Тази година няма сходен медиен блиц , с изключение на няколко документални кино лентата и реклами, а Пекин единствено удостовери датите предишния петък , по-малко от седмица преди откриването. По време на срещи, отдадени на " Един пояс-един път " преди срещата на върха, китайските управляващи подчертаха, че самодейността остава " печеливша " и е привлекателна опция за страните , които желаят да станат сътрудници.

В понеделник формалният представител на Китайската комисия за национално развити и промени, Ксяо Виеминг съобщи пред медиите, че китайските компании са вложили 90 милиарда $ в страни от самодейността и са разпределили сред 200 и 300 милиарда $ заеми сред 2013 и 2018 година.

" Един пояс и веднъж " би трябвало да бори протекционизма, разгласи китайският водач

В неделя президентът на Китай даде обещание 124 милиарда долара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР