Учени откриха признаци за гигантски вируси в гренландската ледена покривка.

...
Учени откриха признаци за гигантски вируси в гренландската ледена покривка.
Коментари Харесай

Откриха злокобни вируси в гренландския тъмен лед и червен сняг

Учени откриха признаци за великански вируси в гренландската ледена завивка. Според тях те могат да понижат въздействието на измененията в климата, оповестява Сайънс дейли.

Вирусите могат да доближат размер 1500 по-голям от елементарните.

Те са в положение да атакуват микроскопичните водорасли, на които се дължи по-тъмният цвят на леда и форсират топенето му.

Учените са открили признаци, че гигантските вируси живеят върху лед и сняг, които съдържат доста цветни водорасли, което допуска връзка сред двете.

Екипът се надява, че откриването и проучването им би могло да разкрие способи за натурален надзор на растежа на водораслите и затова за понижаване на топенето. 

„ Не знаем доста за вирусите, само че считам, че те биха могли да бъдат потребни като метод за понижаване на топенето на леда, породено от цъфтежа на водораслите. Колко характерни са те и какъв брой ефикасни биха били, към момента не знаем. Но като ги изследваме в допълнение, се надяваме да отговорим на някои от тези въпроси “, споделя водещият създател на проучването Лаура Перини от университета в Орхус,  Дания.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. „ Микробиом “, написа Българска телеграфна агенция.

Водораслите са в спящо положение върху леда на Гренландия и цъфтят напролет, като поради тях елементи от нормално белия пейзаж потъмняват. По-тъмната багра отразява по-малко слънчева светлина от белия сняг и лед, което форсира топенето, се показва в изказването.

Изследователите са събрали проби от мрачен лед, червен сняг и топящи се дупки на разнообразни места в ледената завивка на Гренландия през 2019 година и 2020 година След това те са анализирали ДНК, открита в тези проби, с цел да разпознават последователности от гени с огромно подобие с гигантските вируси. 

Водораслите са част от комплицирана екосистема, която включва също бактерии, гъбички и протисти - общ брой от дребни едноклетъчни организми, които не се вписват в другите групи.

Лаура Перини и нейният екип ще проведат спомагателни проучвания, с цел да се опитат да схванат по-добре екосистемата като цяло и да могат да дефинират към кои гостоприемници се насочват вирусите и да са сигурни, че те нападат водораслите. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР